Vraag & aanbod

Prijs: € 795,00

Ophalen in: Weesp

(Moet worden opgehaald)

Dit item is verkocht.


Made by Luth
Contactpersoon: Mariska Luth
madebyluth@gmail.com
0624143300

7 september 2021

Grote etspers

Een oude droom maakt plaats voor een nieuwe! Op dit moment ben ik vooral bezig met fotografie en vind ik het zonde dat deze mooie, grote etspers niet wordt gebruikt. Daarom bied ik nu mijn etspers te koop aan.

Specificaties: Tafelhoogte 85 cm – Tafellengte 100 cm – Walsbreedte 60 cm – Drukformaat 60 × 100 cm

13 gedachten over “Grote etspers”

 1. @Tim, ik las net je reactie, wat betreft die verdiepte lijn die je noemt, kun je dat misschien toelichten? Het is mij niet geheel duidelijk of je hiermee bedoelt een letterlijke “geul” die dient om meer grip te krijgen op de onderplaat of het vilt, of bedoel je de geometrische verdikking in het midden van rollen (en dan praat ik over 100-stes van mm.) om de flex in het midden van een rol op te vangen? Dat laatste zie je vooral bij walsen die gebruikt worden voor het bewerken van plaatwerk (goudsmidswalsen bijv.) maar volgens mij niet bij etspersen. Hoor het graag!

  Beantwoorden
  • Beste Gerard,
   De lijn is vergelijkbaar met een groef in een gramofoonplaat, één lijn, die cirkelend rondom de wals van links naar rechts gaat. Op een walsbreedte van 60 cm schat ik 600 keer rond. En is denk ik < 0,5 mm diep.
   Er is geen sprake van verdieping of verdikking zoals bij leerwalsjes ( recent hier ergens tussen de berichten…)
   Overigens draaide de heer Veenendaal zijn walsen zelf van dikke gasbuizen.
   En dient de groef de grip te verhogen, tussen de vilten en de drukplaat.

 2. Deze roest is jammer genoeg niet makkelijk te verwijderen. Er zijn heel veel gradaties van corrosie, en deze is te ver heen om het makkelijk weg te halen: Het is al echt aan het vreten helaas, er is al een hoop ‘flaking’ zichtbaar, die kruimelige verhoogde bergjes roest. Je kunt roest op een heleboel manieren verwijderen, maar als het echt pitten heeft veroorzaakt zoals hier is alleen het afdraaien van de rollen de manier om het weer mooi gelijk te krijgen. In principe zou ik dat tegen een kleine vergoeding kunnen doen. Zolang de totale rolbreedte inclusief de assen 60cm is zou dat net in mijn draaibank passen. Is het loopvlak 60cm en komen daar de assen nog bij, dan gaat het helaas niet lukken.

  Beantwoorden
 3. Hierbij een aanvulling op mijn advertentie en aangepaste prijs na een eerlijk advies van bedrijf dat persen verkoopt. De roest is eenvoudig te verwijderen en is puur cosmetisch. Hieronder de nieuwe advertentietekst en prijs:
  Op dit moment ben ik vooral bezig met fotografie en vind ik het zonde dat deze mooie etspers niet wordt gebruikt. Daarom bied ik nu mijn etspers te koop aan. Specificaties: Tafelhoogte 85cm – Tafellengte 100cm – Walsbreedte 60cm – Drukformaat 60x100cm
  Type Veenendaal etspers. De tussenruimte tussen bovenwals en plaat is ca 50mm. Geschikt voor lijnetsen, houtsnede en linosnede mits de plaat dus niet te dik is. De oppervlakkige roest is eenvoudig te verwijderen.
  Prijs 595,00

  Beantwoorden
  • Beste Mariska,
   Mijn pers is wel in een betere conditie en heb die tweede hands gekocht voor 500 euro.
   Ik vrees, gezien de aantasting door roest, dat je er zo in deze staat niet jouw (verlaagde) vraagprijs voor kunt krijgen.
   Ik zou hem eerst goed onderhanden (laten) nemen: staken losdraaien, drukplaat er uit en voorzichtig met staalwol en brasso de walsen schoonmaken, hierna kun je beoordelen of er ook diepere roestplekken op de wals zitten. In dat geval kun je de wals laten afdraaien bij een smid, zodat er een nieuwe ‘huid’ ontstaat. Vraag ook of de verdiepte lijn – die ononderbroken van links naar rechts op de wals zit ( laat je nagel er eens overgaan, dan voel je hem) – opnieuw gedraaid kan worden. Met een gladde wals zonder verdiepte lijn kun je niet goed drukken.
   Alle bewegende delen met grease invetten en als ie helemaal schoon is met turtlewax behandelen. Ook de kartonnetjes aanvullen onder de spindels.
   Veel succes!

Plaats een reactie