Informatie over druktechnieken met stencils, scannen etc. tussen 1969 en 1975
In de periode tussen 1969 en 1975 toen er naast het drukken van teksten ook veel werd gestencild is er een bepaalde tekst vele malen door verschillende groepen via deze methode vermenigvuldigd. Graag zou ik vanwege onderzoek naar deze tekst met iemand die kennis heeft hiervan willen bekijken welke technieken er door die groepen is gebruikt. Naast getikte stencilvellen lijken er namelijk ook scans te zijn gehanteerd. Wie kan mij hiermee helpen?
Hallo Henna, ik ben Joos van Joos Mooi Stencilwerk. Ik heb vanaf 1983 tot +_ 1989 een drukkerij gehad met als drukmethode : stencils. ( In 1989 ongeveer kocht ik er een offsetpers bij en werd het Joos Mooi Drukwerk). De stencils maakte ik met een scanner/inbrander. Deze inbrander kon je op verschillend afstellen: meer en minder contrast, meer of minder lijnen en de belichting kon hoger of lager. Ook kon je gekleurde glaasjes in je aftaster zetten, zo kon je kleuren scheiden. Om deze moedervellen (nu heet het masters bij de Riso machine) af te drukken spande je ze over een trommel met stencilinkt erin en je voerde ze samen met een vel papier door de machine. Ik had 16 verschillende kleurentrommels.
Ik heb hier jarenlang van geleefd. Ik kan hier meer over vertellen en veel drukvoorbeelden laten zien. Na 10 augustus ben ik terug van vakantie. Knust/ Extrapool in Nijmegen stencilde ook eindeloos veel.
Dag Joost,
De eerste berichten kwamen door op de mail maar daarna kreeg ik niets dus ik ging ervan uit dat er geen reacties meer waren. Erik liet me weten dat dit niet klopte en ik logde in. Bedankt voor je reactie. Erik stelt voor eens met z’n drieën te gaan zitten. Ik kijk ernaaruit. Hartelijks,henna
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ik op een gewone typemachine, met het inktlint ‘uitgeschakeld’ op het stencil ging typen. Maakte je een typefout, dan deed je er van die rode correctievloeistof op met een kwastje, vergelijkbaar met nagellak. En na droging, kon je op die plek een foutloos woord typen.
Na het typen scheurde je een vel eraf en deed het andere aan de stencilmachine om te stencillen.
Andere drukmethoden waren cyclostyledruk, ook via typemachine opgebrachte tekst en dat drukte een blauwe tekst.
En wat ook werd gedaan is in de typemachine 5 vel A4 met daar tussen 4 vellen fotocarbonpapier, (gimborn bv) zodat je na het typen 5 bladen had met tekst.
De oude rank-xerox kopieermachines werkten met een snaar, en een kopie zag er uit als een scan.
Bedankt voor de informatie!
‘Scans’ kunnen fotostencils geweest zijn, waarbij het beeld (wat uiteraard ook tekst kan zijn) optisch werd afgetast (gescand dus) en in beeldpuntjes vertaald die in een dun plastic stencil werden gebrand. Dat plastic stencil werd op dezelfde manier op het stencilapparaat bevestigd en afgedrukt als stencils die op een schrijfmachine werden vervaardigd.
Hoi Adriaan,
Bedankt voor deze informatie. Ik vroeg me al af hoe het scannen toen ging.
Dank!!!
Beste Gerard,
Iemand reageerde al om hulp te bieden.
De groepen ken ik niet. De teksten zijn anoniem. Maar het gaat in dit geval alleen om druktechnieken. Het andere is niet relevant.
“een bepaalde tekst” door “verschillende groepen”…
Ik denk dat je niet veel verder gaat komen als je niet minimaal het onderwerp van deze tekst en een ietwat meer gedefinieerde specificatie van die groepen kunt geven.