Vraag & aanbod

Sylvia Maenhoudt
Sylviamaenhoudt@gmx.net
0494192322

27 juni 2024

Inkt voor linoleum

Welke inkt voor linoleum is watervast?

Ik zou graag linoleumdruks maken op hout, maar die zijn voor buiten bedoeld, dus moet het watervast zijn

Dank voor de hulp.

3 gedachten over “Inkt voor linoleum”

 1. In aanvulling: Cranfield heeft twee lijnen met op olie gebaseerde hoogdrukinkt: de “Traditional” lijn en de “Safe Wash” lijn. Beiden op oliebasis dus, maar de Safe Wash inkt is – net na gebruik – gemakkelijk van lino en hulpstukken (en handen etc.) te verwijderen met (groene) zeep/afwasmiddel en warm water. Ik gebruik zelf de Safe Wash voor hoogdruk en etsen (diepdruk, zelfde principe, iets andere inktsamenstelling) en het is een erg fijne, mooi drukkende inkt met als bonus een simpele schoonmaak.

  Voor zover ik weet zijn beide inkten (en andere oliebasis inkten) na voldoende drogen – wat per kleur nog kan verschillen – watervast, al zou het waarschijnlijk geen overbodige luxe zijn de bedrukte houtdelen ook nog met een transparante laag vernis o.i.d. te behandelen tegen verwering.

  Succes!

  Beantwoorden
  • En het hout vóór te behandelen door licht te schuren met watervast schuurpapier, bv 400.
   En daarna met voorstrijk te impregneren en goed te laten drogen?
   Dit, om de hechting goed te laten verlopen tussen de inkt en het hout.

 2. Op hout drukken met linosnedes heb ik nog niet getest. Wel gedrukt op T-shirts met succes. Dat gaat met de inkt op oliebasis van Cranfield. De inkt doorstaat tot op heden de wasmachine test. Polymetaal verkoopt inkt van Cranfield. Op aanraden van enkele drukkers heb ik mij recent bij Drucken und Lernen inkt van EPPLE aangekocht. Dat gaat met linoleum zeer goed. Het zijn potten van 1 kg.

  Beantwoorden

Plaats een reactie