Vraag & aanbod

Ophalen in: Amsterdam

(Moet opgehaald worden)

Dit item is vergeven.


Sander Pinkse
sander@drukwerkindemarge.org

22 april 2021

Loket Staatsdrukkerij

Tot 2007 had Nederland een eigen Staatsdrukkerij, waar in een grijs verleden ook een grote loodzetterij toe behoorde. Voor die zetterij zijn ooit speciale opmaakloketten gemaakt. Op de bijgaande foto (afkomstig uit Tekstwijzer van Karel Treebus) zijn ze in gebruik te zien. Het is wat lastig te onderscheiden, maar het waren er niet weinig: een stuk of veertig? Misschien nog wel meer. Daarvan zijn er vast niet heel veel bewaard gebleven.
Een van die loketten heb ik al een jaar of dertig in mijn bezit. Omdat ik mijn drukkerij ga verhuizen, moet ik er – met pijn in het hart – afscheid van nemen.

 • IMG_3575

  IMG_3575

 • IMG_3570

  IMG_3570

Het is een heel handig meubel: veel opbergruimte op een relatief klein oppervlakte, met perfecte verlichting. Het loket is 180 cm lang en 65 cm diep. De totale hoogte (inclusief lamp) is ca. 2 meter.
In het loket is ruimte voor 17 kasten. Een eigenaardigheid van de Staatsdrukkerij was dat ze een eigen maat kasten in gebruik hadden, tussen halve en driekwart-kasten in. Ik heb nu driekwart-kasten in het loket, en die steken dus een beetje uit. (Ik heb in het bovenste vak bij wijze van “deksel” ondersteboven een lege kast geschoven.) Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk er halve kasten in op te bergen. De kasten op de foto hou ik overigens zelf.
Verder 1 grote lade, 5 kleine lades en twee schappen. Aan de andere kant is ruimte voor 24 galeien (lege galeien zitten er bij), plus flink wat ruimte voor holwit. Bovenop het werkblad zijn kleine (uitneembare) witkastjes gemonteerd voor interlinie en letterwit. Een bijpassende stoel heb ik ook.
De lamp is eenvoudig te demonteren om transport makkelijker te maken.

Geld hoef ik er niet voor te hebben, maar ik wil wel graag dat dit fijne meubel op een goede plek terechtkomt. Kandidaten zijn van harte welkom. Contribuanten van Drukwerk in de Marge hebben een streepje voor.

 • IMG_3572

  IMG_3572

 • IMG_3574

  IMG_3574

1 gedachte over “Loket Staatsdrukkerij”

Plaats een reactie