Vraag & aanbod

De Kaartjeswinkel
Contactpersoon: Sjors
info@dekaartjeswinkel.nl
0612973480

27 augustus 2020

Mengformule voor PMS 2287u

Voor een klant moet ik mooie groene kleur drukken, maar deze staat niet in mijn waaier.
Wie kan mij helpen aan de mengwaardes van PMS 2287u?

Ik hoor het heel graag.

Bedankt alvast!

6 gedachten over “Mengformule voor PMS 2287u”

 1. Het oude probleem is dat veel mensen denken dat “PMS nummer zoveel” een kleur voorstelt. Dat is niet waar, het is een mengrecept. De kleur die je uiteindelijk op papier ervaart is van heel veel dingen afhankelijk, zoals soort papier, de kleur van het papier, de kleuren er naast, de glans, de inktlaagdikte, druktechniek en omgevingslicht. Vooral het papier is van grote invloed. Dat weet Pantone ook, niet zonder reden brengen zij waaiers uit op gecoat papier en niet-gecoat papier. Leg die twee waaiers eens naast elkaar, van veel kleuren zal je niet geloven dat ze met dezelfde inkt zijn gedrukt!

  Daar komt nog iets praktisch bij. Wil je een paar kilo inkt mengen, dan zijn de hoeveelheden goed af te passen. Wil je een kleine hoeveel mengen dan wordt het afpassen van grammetjes inkt, en wat blijft er aan het inktmes hangen?

  Gebruik het mengrecept als een uitgangspunt en vertrouw verder op je ogen. Je hebt een voorbeeld van de gewenste kleur. Controleer de kleur ook met behulp van een wit en een zwart kartonnetje, waarin je kleine openingen hebt gesneden. Zie je dan geen verschil, dan zit je goed!

  Succes in ieder geval.

  Beantwoorden
 2. Het probleem met de Pantone waaiers is dat ze gedrukt zijn onder verschillende condities. De oude waaiers werden gedrukt volgens de Amerikaanse normen. Toen er in 1996 Europese standaards voor offsetdruk kwamen zouden zowel de CMYK-percentages als de inktmengwaardes aangepast moeten worden. Dat werd mede veroorzaakt door het feit dat de gehanteerde inktlaagdiktes niet meer conform een standaardwaarde waren. Bij boekdruk lijnwerk kun je vrijwel ongehinderd een dikkere inktlaag hanteren. Uitsluitend de droging wordt bemoeilijkt en bij kleine lettercorpsen treedt een ongewenste letterbeeldvervorming op. Bij offset (en vooral bij meerkleurenpersen is dat een groot probleem. Voor losse mengkleuren in boekdruk is dat probleem niet groot maar voor de berekening van de rasterpuntwaardes in CMYK is het een een regelrechte ramp. Kijk dus goed of je een offset of boekdrukwaaier hebt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie