Vraag & aanbod

Stefan Lauwers
stefanlauwers@hotmail.com

5 juni 2023

Messing of loden speelkaarten-tekens

Ik zou graag beginnen met het artisanaal drukken van speelkaarten in hoogdruk, en daarvoor ben ik op zoek naar messing of loden blokjes in Harten, Ruiten, Klaveren en Schoppen. Liefst in twee groottes, maw klein voor de zgn. ‘indexen’ (hoek-tekens), en dan grotere voor de middentekens. Is er iemand die er te koop heeft, of weet waar ik er zou kunnen vinden of laten maken?

Als er iemand blokjes te koop heeft van Boer, Dame en Heer (Boer, Vrouw, Koning), dan hoor ik het eveneens graag.

Alvast bedankt.

6 gedachten over “Messing of loden speelkaarten-tekens”

 1. Voor zover ik weet heeft een grafischmuseum in Zutphen koperen platen, die als ets worden afgedrukt.
  Op elke plaat een aantal speelkaarten die alles bij elkaar een complete speelkaartset vormen.

  Beantwoorden
 2. Ha Stefan, de Lettergieterij Amsterdam leverde harten, ruiten, schoppen en azen in twee verschillende corpsen in lood. Corps 14 en corps 36. Wijlen Frans de Jong had ze in zijn zetkasten staan en heeft er ook (in boekdruk) speelkaarten mee gedrukt. Misschien kun je contact opnemen met de huidige bezitter van zijn atelier.
  Een andere mogelijkheid is om polymeer of magnesium cliché’s te laten vervaardigen bij Repro Hermans en daar mee te drukken.
  Sterkte ermee!

  Beantwoorden
  • Hallo,

   Super-bedankt voor Uw antwoord. Ik ga er onmiddellijk mee aan de slag. Misschien contacteer ik U nog per mail als ik in de rats zit met adressen of telefoonnummers.

   Dank zij U deed ik opzoeking naar Dhr. Frans de Jong, en kwam ik op dit héél mooie filmpje over zijn carrière : https://www.youtube.com/watch?v=FF9Y2vEmch4

   Nogmaals bedankt.

   Met Vriendelijke Groeten,

 3. Artisanaal drukken in hoogdruk? U bedoelt waarschijnlijk: boekdruk.
  En met blokjes bedoelt u waarschijnlijk loden of messing ornamenten en clichés. Besef wel dat de getoonde kaarten in vier kleuren zijn gedrukt.

  Tip: neem eens contact op met het Speelkaartenmuseum in Turnhout.

  Beantwoorden
  • Hallo,

   Dank U voor Uw tip. We wonen in Turnhout, maar het speelkaartenmuseum heeft zo’n dingen niet te koop hoor. Al heb ik er aan gedacht om er aldaar te laten drie-D-printen in het Fab-Lab als ik niets in lood of messing vinden kan. Sorry verder dat ik niet de ge-ijkte terminologie gebezigd heb in mijn vraagstelling, ik ben maar een dilletant … Ik schaaf mijn vocabularium dagelijks bij, en ben ondertussen al blij dat ik U toch op de één of andere manier kon duidelijk maken wat ik bedoelde … Ornamenten en cliché’s, ik zal het in mijn oren knopen !

   Mvg,

Plaats een reactie