Vraag & aanbod

privé
Contactpersoon: Six Raymond
raymondsix@hotmail.com
0032474312773

4 mei 2023

Motor Heidelberg degel

De motor van mijn oude Heidelberg-degel zal het niet lang meer uithouden. Deze heeft er ongeveer 75 jaar dienst op zitten, nu rookt en stinkt hij na enkele tellen gedraaid te hebben.

Uiteraard wil ik mijn pers behouden en zoek bijgevolg naar een passende 2de handsmotor daarvoor. Op de bijgaande foto vind je de motorgegevens zoals ik die aantref op de motor.

Heb je nog zo een motor liggen, wil het me laten weten aub. Hartelijk dank.

5 gedachten over “Motor Heidelberg degel”

 1. ik heb er nog eentje liggen. Ik moet hem wel even testen want ik heb deze van een werkende Heidelberg machine gehaald, ik moet hem even zelf testen alvorens ik je de werking kan bevestigen.

  Beantwoorden
 2. Dit is een 1,1 KW (1100 Watt) motor. Vermogen is uiteraard belangrijk, maar een vervangende motor moet ook passen. Je moet ook kijken naar de montageplaat/voeten of de montageflens van de motor en de as-diameter. Als die afwijken heb je nog niks want dan past de motor niet in de machine of je aandrijfpoelie/aandrijftandwiel past niet.
  Ook belangrijk is dat de bedrijfstype van de vervangende motor dezelfde is. Dit wordt aangegeven in S+een nummer. Voor een drukpers heb je continue bedrijfsduur nodig en dat betekent een “S1 bedrijfsduur”. Ik ga er voor het gemak van uit dat je de machine op 380 draait (220 kan ook, al heb je dan een aanloopcondensator nodig, en dat loopt minder mooi en efficiënt.)

  je hebt een motor nodig als volgt:

  -1,1KW (1KW of meer is waarschijnlijk prima)
  -380/220 (3-fase motor)
  -bedrijfsduur S1
  -toerental 1390 (hoeft niet exact hetzelfde te zijn, zolang het niet te veel scheelt, 1300 tot 1500 is gangbaar
  -Cos φ (Phi) betekent arbeidsfactor, hoe hoger naar de 1 hoe effectiever het vermogen wordt gebruikt. Normaal zit die ergens tussen de 0,6 en 0,9, waarbij 0,9 het meeste rendement geeft. Op jouw typeplaatje is het het niet leesbaar, maar het maakt niet idioot veel uit.

  dat wat betreft de elektra: de maten kun je het best opnemen door de motor uit de pers te halen en te meten:

  – hoe is de motor gemonteerd: met een flens of op voeten, en wat zijn de hartafstanden van montage gaten
  -hoe groot is de motor (uiterste diameter en uiterste lengte)
  -en heel belangrijk wil je dezelfde aandrijving gebruiken: diameter van de as, met een schuifmaat even opnemen.

  Ik raad je aan om de motor eruit te halen en met een meetlat / rolmaat er naast en een schuifmaat foto’s te maken van de bevestiging, de uiterste maten en de as. Als je deze naar me mailt kan ik met je meekijken naar wat voor motor je nodig hebt. Een kleine motor zoals deze kun je misschien zelfs beter nieuw kopen, 2ehands / nieuw zal niet veel uitmaken en dan weet je in ieder geval dat het ding deugt.

  Beantwoorden
  • Dag Gerard,
   Dank voor je snelle reactie en bereidheid om mee een oplossing te zoeken. Eerstdaags maak ik werk van je aanbevelingen en stuur je de vermelde gegevens door.
   Met vriendelijke groeten,
   Raymond Six

  • Dag Gerard,
   Ondertussen vond ik een gepaste motor met de variatorversnellingsschijven erop bij Thierry. De pers draait weer als voorheen tot mijn grote tevredenheid. Dank voor je voorstel tot medewerking, ik apprecieer dat ten zeerste. Ook aan de medewerkers van DrukwerkindeMarge: een dikke pluim voor de vlotte behandeling van dit zoekertje!

Plaats een reactie