Vraag & aanbod

Geerten Sterk
geertensterk@gmail.com
0628654840

22 juni 2022

Oud Hollands van Van Gelder

Weet iemand nog een voorraadje Oud Hollands drukpapier van Van Gelder te vinden? 250 grams, bij voorkeur formaat 65 × 100 cm. Ik heb al eens een andere soort geprobeerd die ook Oud Hollands werd genoemd, maar dat was bij lange na niet hetzelfde. Tips voor een goed alternatief zijn eventueel ook welkom. Het gaat om een gladde, zwaardere papiersoort die veel inkt op kan nemen.

6 gedachten over “Oud Hollands van Van Gelder”

 1. Dank voor jullie reacties. Als diegene van Schutpapier nog van zich laat horen ben ik wel benieuwd, anders kan ik ze zelf wellicht een keer benaderen. Ik gebruikte het papier voor hoogdruk, met rubberbase inkt, uitermate geschikt voor het werken in (veel) lagen. Bij die andere Oud Hollands is het na een laag wel afgelopen, dan komt de inkt er bovenop te liggen en gaat het papier bobbelen. Denk dat dat wel gelijmd is.

  Beantwoorden
  • Dit is het antwoord van Paul Spies (Schutpapier):
   Beste Hugo,
   Het lijkt dat het door jou gekochte recept 2608 heel erg lijkt op 4044. Beiden hebben circa 50% katoen en 50% cellulose. Ik stuur je monsters dan kun je beiden vergelijken.
   Met vriendelijke groet,
   Paul Spies
   Key Account Manager/Business Developer

  • Volgens mij was het formaat 65 x 100 Oud Hollands een “waterleaf” papier. d.w.z. niet gelijmd papier, waardoor het bij uitstek geschikt is voor het opnemen van inkt bij diepdruk. Polymetaal heeft een grote voorraad “waterleaf” papier Oud Hollands formaat 50 x 65 cm, 270 gram. Ik weet alleen niet wat het verschil is met de Oude Oud Hollands. Paul Spies van Schutpapier gaat het, als het goed is, uitzoeken.

 2. Sinds 1982 maakt schut dit papier voor van Gelder papier:

  1982: De aandelen in de papierfabriek worden door de familie Schut overgedragen aan De Gelderse Papiergroep NV. Dit brengt meteen de productie met zich mee van het authentieke en wereldberoemde ‘Van Gelder Oud Hollands’: een serie gevergeerde brieven en enveloppen met schepranden, mét en zonder watermerk.

  Neem contact met ze op:
  https://schutpapier.nl/nl/contact

  https://schutpapier.nl/nl/schut-papier/geschiedenis

  Beantwoorden
  • Misschien aardig te vermelden dat Van Gelder Papier in Renkum ook courantpapier produceerde voor o.a. NRC Handelsblad.
   Minder leuk was dat toen Van Gelder Papier in 1981 overgenomen werd door Parenco, de medewerkers op zaterdagmorgen een brief kregen dat ze ontslagen waren, maar dat ze maandag aan het werk konden, mits ze accoord gingen met een loonsverlaging van 600 gulden.
   Iedereen ging accoord…

Plaats een reactie