Vraag & aanbod

In deze vraag is inmiddels voorzien.


Zeno Roos
zenoroos46@gmail.com

13 januari 2022

Passepartoutsnijder gezocht

Drukken met de etspers vind ik reuze avontuurlijk, vooral met sjablonen en linootjes. Ik doe dat, als vrijwilliger, bij de Historische Drukkerij en Grafische Werkplaats De Drukpers op het Openlucht Museum Ellert en Brammert in Schoonoord. Mijn mede-vrijwilligers vinden eigenlijk dat ik passepartout dien te maken om mijn werk ‘nog fraaier’ te laten zijn. Na veel twijfel en een lesje van hen over hét snijden, ga ik dat dan proberen.

Heeft er iemand een passpartoutsnijder die niet meer gebruikt wordt en die ik kan overnemen of ruilen tegen een drukwerk? (Een deel van mijn werk staat bij Druk Maker onder de rubriek Drukkers op deze site.) Een niet al te ingewikkelde snijder, wan ik ben niet zo’n techneut.

Ik woon in De Kiel (tussen Emmen en Assen).

Bedankt voor je aandacht.

3 gedachten over “Passepartoutsnijder gezocht”

  • Ook een linodruk of whatever, kun je aardig inlijsten, al dan niet met een passepartout.
   Hierboven wordt een passepartoutsnijder aangeboden 😉

 1. Een maped snijder + aluminium lineaal werkt goed om een passepartout te snijden. Maar eigenlijk is het bij een ets het mooist, als er geen passepartout omheen zit.
  Bij het drukken plaats je de etsplaat in het midden van het blad, eventuele scheprand onder, met boven de ets ongeveer 5-9 cm,= 1/3 en onder 2/3 ruimte. Vaak zijn de zijkant marges gelijk aan de bovenmarge. Zo oogt de prent visueel prettig. Soms zie ik wel eens een prent precies in het midden, met alle marges evenveel, dan heeft een prent visueel de neiging naar beneden te zakken.
  Wil je een ets toch in passepartout, neem dan rond de moet 6-10 mm ruimte en onder 15-20 mm.
  Plak de prent vast met P90 zuurvrij tape.
  Eventuele bobbels na droging etspapier verwijder je als volgt: nadat de inkt droog is, vochtig je het blad etspapier wat in met plantenspuit en legt het blad tussen blottingpaper, dik vloeipapier. Een plat gewicht er op: bv plaat mdf met wat boeken. Na enkele dagen is het blad etspapier mooi plat en gereed om verder in te lijsten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie