Vraag & aanbod

Nevesely
Contactpersoon: Christian
christian@nevesely.de
0151-45963795

16 juni 2022

Persje voor linoleumdruk gezocht

We zijn aan het experimenteren met linoleumdruk. We willen prints op A3 papier maken, maar het papier beweegt telkens als we er overheen wrijven. We hebben alles geprobeerd: met een deegroller, met een pollepel, met de hand, noem maar op.

Volgens mij moeten we toch een klein persje hebben… Op de middelbare school hadden we zoiets staan. Heeft hier iemand iets, wat ie niet meer nodig heeft en wil het verkopen?

8 gedachten over “Persje voor linoleumdruk gezocht”

 1. Goedendag,
  Als je Google op Laura bosswel op you tube krijg je leuke tips.
  Je kan ook het papier aan één zijde vastplakken met papier tape.
  Goede inkt is ook fijn.
  De gratis workshop van Karel zou ik ook adviseren dan leer je gelijk veel. Succes.

  Beantwoorden
 2. Thuis pers ik nog steeds met een houten was wringer, gaat prima met A4.
  Lepeldruk zou je ook nog kunnen proberen: met de bolle kant op je A4 wrijven, speciaal effect.
  En heel misschien is er wel een lezerdrukker die er nog ééntje op zolder heeft, zo ben ik ook aan een passepartout snijder gekomen………..

  Beantwoorden
 3. Hallo en bedankt voor de reacties n tips iedereen! Meer dan 300 Euro wou ik er eigenlijk niet aan uitgeven. Misschien moet ik toch nog maar een paar proefjes zonder pers maken en een beetje oefenen.

  Beantwoorden
  • Een redelijk zware hoogdruk tafel proef/trekpers zou het beste voor u zijn, linoleumsnedes zijn hoogdruk.
   Ik kom er regelmatig wel tegen voor uw budget, inclusief de benodigde materialen zoals de juiste inkt, inktroller, onderwit, insluitkooien, papier, linoleummesjes etc. en als u wil kan ik het u ook juist leren met een gratis workshop in Middelburg. Dan bent u helemaal klaar voor deze mooie hobby.
   Stuurt u maar een mail en ik neem contact met u op.
   Ik doe dit zonder winst maar om te helpen!

 4. Lino druk is hoogdruk. Wat je dan in ieder geval bij een etspers moet doen is de pers zoveel mogelijk aanpassen dat het meer op een proefpers lijkt.
  – Inderdaad moet de bovenwals d.m.v. veerdruk omhoog kunnen. (Bij sommige van Ginkel persen en Veenendaal persen kan dat een probleem zijn. Ik weet niet of de getoonde Abig pers d.m.v. voordruk omhoog kan, evenmin weet ik dat bij de Fome pers voor 199 euro (de Kwast)
  – Een proefpers heeft opstaande randen terhoogte van de drukvorm. Bij een etspers moet dit ook zo worden ingericht. De “tractie” wordt dan niet via de drukwals overgebracht (met kans op slippen) maar via de randen.
  – Hij hoogdruk is het optimaal als er sprake is van “vlak op vlak” zoals bij een degelpers. Een etspers drukt “rond op vlak”. Als de “sandwich” (=drukvorm + papier) zo onder de bovenwals doorgaat, heb je kans op verschuivingen, blinddruk e.d.. Daarom is het beter om hier ook “vlak op vlak” te simuleren. Dat doe je door een harde vlakke plaat over de sandwich te leggen. De druk wordt daardoor via de plaat enigszins “vlak”.
  Bij lino zal bovenstaande allemaal werken. Bij houtdruk speelt nog een ander fenomeen:het is een natuurlijk product, dus nooit vlak. Ter compensatie van oneffenheden dient er dan nog een laag vilt bovenop de sandwich en de extra plaat te komen.

  Beantwoorden
 5. Verschuift het papier tijdens het drukken met een lepel (of iets soortgelijks? Tip 1, inkt in, leg dun papier op en wrijf eerst met de vlakke hand zodat het papier vast kleeft. Leg een schoon vel over het drukvel en wrijf dan voorzichtig met kleine bewegingen zo vaak dat de inkt over zet. Controleer voorzichtig bij een hoek het resultaat. Is het papier te stug? Poeder met talkpoeder het wrijfpapier. Het afdruk papier mag niet zwaarder dan 90 gr/m2 zijn. Water gedragen inkten kunnen vervelend snel drogen, gebruik vertragen. Olie gedragen inkten kunnen te veel kleven, meng met etsinkt of zuinig Burns plate oil. (Dunne niet drogende lijnolie). Zo heb je geen pers nodig. Wil je toch een pers, ga eerst met een pers werken in een grafisch centrum, dan leer je de voor- en nadelen.

  Beantwoorden
 6. Beste Christiaan, Als je met een etspers een linosnede wil afdrukken heb je een etspers nodig, waarvan de bovenste wals door aan de spindels te draaien omhoog kan. Anders kan de wals niet een hoogte, van pakweg 4-6 mm nemen, de dikte van het linoleum.
  Een andere optie is twee, 1,5-2 cm brede stroken te nemen, zelfde dikte als de drukvorm en 20 cm langer dan het papier van de drukvorm. De stroken aan de buitenkant van de drukplaat te leggen en de drukvorm met papier ertussen. Vergeet niet bij de uiteinden een schuin verloop te maken van 5-8 cm, zodat de wals deze helling makkelijk kan nemen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie