Vraag & aanbod

Prijs: In overleg

Ophalen in: Zuidzande

(Kan worden opgehaald of per post worden verstuurd)


1950
Contactpersoon: Frits Baars
knooppunt44@zeelandnet.nl
0117720372

9 mei 2020

Polycolor

Ik ben boekbinder, geen drukker, ik vermoed dat dit een soort stencilmachine is, maar het lijkt in niets op de apparaten waarop ik in lang vervlogen tijden subversieve pamfletten vermenigvuldigde.

Iemand enig idee wat dit is, of het enige waarde heeft en of er iemand in geïnteresseerd zou kunnen zijn?

 • DSCN0589

  DSCN0589

5 gedachten over “Polycolor”

 1. Ha Frits, ik denk dat het een ?alcohol duplicator? is. Deze werd vroeger inderdaad gebruikt voor kleine oplages. Je had een glad moedervel, daaronder legde je ?speciaal? carbonpapier, meestal paars en de kleurstoflaag naar boven. Dit pakketje draaide je in je tikmachine en je tikte wat je wou hebben. Dan span je je moedervel, waar alles opstond in dit apparaat, de carbontekst (in spiegelbeeld) zichtbaar. Waarschijnlijk zit in dit apparaat een randje waar velours oid in zit wat je nat kan maken met alcohol. ALs je een papier door dit apparaat heen gaat draaien maakt de alcohol het moedervel (Of misschien je oplage papier?) vochtig en dan maak je een afdruk van wat er met carbon op je moedervel staat. Het oplagepapier was meestal glad , de tekst werd steeds valer en de blaadjes roken speciaal. Ik heb ooit een doos gehad met 7 of 9 kleuren carbonpapier en een tekening gemaakt met 7 of 9 kleuren en die afgedrukt in 1 drukgang. Je ziet, ik heb een idee hoe het moet kunnen, maar ik had geen gebruiksaanwijzing bij dit/ zo’n soort apparaat.

  Beantwoorden
  • Beste Joos en Chris,

   hartelijk dank voor jullie antwoorden, ik ben een hoop wijzer geworden. Er zit inderdaad een randje velours of iets dergelijks in het apparaat. De grote vraag is nu of ik er iemand gelukkig mee kan maken. Misschien meld zich nog iemand.
   Vriendelijke groeten,
   Frits

 2. Het is een duplceerapparaat dat met speciaal papier en moedervel en een vloeistof. Voor kleine oplages. Veel meer weet ik er niet meer van, maar wij hadden vroeger (ca. 1950) op de lagere school zo’n apparaat voor het maken van kleine mededelingen. Is geen stencilmachine. Misschien kom je hier iets verder mee en misschien zoeken in de onderwijswereld.

  Beantwoorden
 3. Vermoedelijk om vellen papier / etiketten of dergelijke te voorzien van een lijmlaag, ik heb een dergelijke doch elektrisch aangedreven.

  Beantwoorden
  • Beste Johan,
   het zou natuurlijk kunnen maar dan vraag ik me wel af waarom het apparaat
   POLYCOLOR heet.

Plaats een reactie