Vraag & aanbod Regelmaten

Vraag & aanbod

Prijs: Teab

Ophalen in: Hilversum

(Kan worden opgehaald of per post worden verstuurd)

Dit item is verkocht.


Rutger Paets
Rutgerpaets@gmail.com
0628129336

18 september 2019

Regelmaten

Met enige regelmaat plaats ik hier berichten met materialen uit de historische drukkerij. Uit de verzameling komt dit mooie doosje met regelmaten tevoorschijn.

Helaas moet ik afscheid nemen van dit avontuur wat mij regelmatig heel veel plezier en creativiteit gebracht heeft. Ik moet tzt het pand verlaten vanwege verbouwing en stijgende huurprijzen.

Gelukkig hebben al heel veel materialen de weg gevonden naar nieuwe gebruikers maar er staat en ligt nog veel wat nog geen nieuwe weg heeft gevonden. Meld je voor spullen voordat de weg naar de eeuwige jachtvelden ingeslagen wordt, deze is al regelmatig ingeslagen.

De regelmaat van aanbod zal gaan afnemen en dan zal er een andere keuze gemaakt moeten worden waar de materialen heen gaan. Oud ijzer staat met open armen te wachten alsmede de kliko.

5 gedachten over “Regelmaten”

  1. Ha Rutger en Sus, de zetlijnen hebben normaal gesproken de zelfde hoogte als de letter en zijn voorzien van één of twee lippen. Ze werden vervaardigd in messing of nieuwzilver. De zetter werd geacht de haak in te stellen met zuivere kwadraten of een reglet van de juiste lengte. Wanneer er kwadraten werden gebruikt kon de zetter er een heel dun papiertje tussen steken, zodat de zetbreedte een haartje breder was, wat weer hielp bij het insluiten van de vorm. De zetlijn werd in de haak geplaatst en dan werden de letters er in gezet. De zetlijn schuift elke keer mee naar de volgende regel. Bij een volle haak wordt de zetlijn gebruikt om het zetsel uit de haak te nemen. Zetlijnen moeten niet gebruikt worden om de haak mee in te stellen, ze zijn nl. een fractie korter dan de maat die erop aangegeven staat. Het is trouwens ‘Setzlinien’ en niet ‘Satzlienen’, zoals ik eerder vermeld heb. De Franse uitdrukking geeft trouwens goed aan waar de zetlijn voor gebruikt wordt. Meer hierover is te lezen in ‘Letterzetten, materialen en gereedschappen’, pagina 40 en in Friedrich Bauer’s ‘Anfangsgründe für Schriftsetzer’, pagina’s 41 en 42 (1961).

    Beantwoorden
  2. Wat is de functie van “zetlijnen”? Wat bedoel je met in elkaar zetten? Ik heb dat nooit gezien of gebruikt in mijn ganse loopbaan als handzetter, linotypist, drukker enz.

    Beantwoorden
  3. Beter bekend als ‘zetlijnen’, ‘Satzlinien’, ‘Lève-lignes’ or ‘Setting rules’. Een mooie complete set in het bijbehorende kistje, dat met een. beetje werk weer in elkaar gezet kan worden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten op de Drukwerk in de Marge-site per e-mail ontvangen?
Schrijf u dan in door hieronder uw e-mailadres in te vullen.