Vraag & aanbod

Marianne Willemse
m.willemse18@gmail.com
06 28124156

1 april 2021

Rol etspers omhoog krijgen

Ik heb een etspers merk Engelshoven en om deze etspers goed te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk dat de etsrol omhoog / los van de etsplaat kan. Ik zal erg blij zijn als iemand me effectieve adviezen/ tips kan geven.

4 gedachten over “Rol etspers omhoog krijgen”

 1. HAllo Marianne, het lijkt erop (gezien je foto’s) dat ruimte opgevuld is met veel teveel hout (?) . Daar moet je eerst wat uithalen voordat de rol hoger kan. In principe kun je de rol hoger en lager stellen en dan uiteindelijk ook op druk instellen met behulp van leggers naast je drukvorm (kan hout of lino zijn)zoals beschreven door Tim.
  En wellicht mis je inderdaad de veren die er tussen zouden moeten zitten.
  Normaal zit er wel iets van opvulmateriaal paar strookjes hout oid maar niet zoveel als bij jouw.

  Beantwoorden
 2. Ik druk regelmatig linosnedes. Daarvoor moet de rol ook iets hoger. Aan de zijkanten leg ik dan van hetzelfde linoleum twee smalle strips onder de rollen en breng dan op gewenste spanning. Weet niet hoe professioneel dit is, maar het werkt uitstelend!

  Beantwoorden
 3. Beste Marianne

  Onder het vierkante blokken waar de as van de bovenrol in zit moet je drukveeren plaatsen die sterk genoeg zijn om de bovenrol naar boven te duwen en kort genoeg om de bovenrol contact te laten maken op het drukbed. Dit moet wel berekend worden en is afhankelijk van het gewicht van bovenrol. Een goede veren leverancier kan u wel verder helpen.

  Beantwoorden
 4. Beste Marianne, de bovenwals los: spindels draaien tot de wals los ligt, door eigen gewicht.
  Neem twee smalle stroken MDF (of karton of triplex, in ieder geval net zo dik als de gewenste hoogte) langer dan de etsplaat. En twee cm breed.
  Maak /schuur een aflopend deel aan de uiteinden van ongeveer 7-10 cm.
  Leg de twee stroken mdf evenwijdig aan de etsplaat en draai de aan het wiel, geef evt als de wals slipt een klein beetje druk.
  Is dit wat je bedoeling is?

  Beantwoorden

Plaats een reactie