Vraag & aanbod

Oliver Claes
oliver.claes86@gmail.com
0496155168

1 december 2021

Stans-apparaat voor karton

Voor een groot inlijstproject van historische posters zou ik graag advies willen vragen. De posters zal ik voorzien van hinges, dat zijn strookjes van Japans papier die ik voorzie aan de (verso) zijden van het papier. Door deze strookjes door het montagekarton te steken en achteraan vast te kleven, wil ik de poster bevestigen.

Mijn vraag is of er een stans-toestel of slagtoestel (beitel-achtig mss) bestaat om die gleufjes in het 1,5 mm dikke museumkarton te slaan? Hebben jullie advies of hoe ik dat best kan opzoeken? Met een mes lijkt het me te tijdrovend aangezien voor een normale poster toch snel 10 gaten/gleuven nodig zijn. Ik denk aan een gleuf van 3 cm lang en 2 mm breed.

1 gedachte over “Stans-apparaat voor karton”

  1. Beste Oliver,
    Misschien niet ter zake doend, maar het is raadzaam om de stroken Japans papier, dat aan de poster wordt gelijmd, vast te lijmen met een oplossing van aardappelmeel in lauw water. Een eetlepel op 100 cc.
    Deze manier van lijmen is zuurvrij en omkeerbaar: zou je de poster ooit onbeschadigd uit het passepartout willen halen dan met een vochtig sponsje de lijmvlakken inwrijven. Dan laat de aardappellijm los.
    En als je tijd hebt, zou je met een aluminium lineaal en een maped snijder een passepartout kunnen uitsnijden. Met een facet van 45 graden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie