Vraag & aanbod Stencilmachine Rex Rotary

Vraag & aanbod


A. van Valen
avvalen@ziggo.nl

11 juni 2018

Stencilmachine Rex Rotary

Ik ben in het bezit van een stencilmachine van eind vijftiger jaren. Hij is van mijn vader geweest die daar veel mee gewerkt heeft.

Het gaat om een Rex Rotary. Hij nog orgineel maar is door het lange staan en vocht is hier en daar wel wat verteerd en vervuild.

Wie weet dit? Is zoiets het waard om te bewaren of over te doen aan een geinteresseerde? Of kan ik er beter wat anders mee doen? Ik zou niet willen dat zo een fraai stukje bijna vergeten techniek zomaar verloren gaat.

5 reacties op “Stencilmachine Rex Rotary”

  1. Ja, stencil persjes zijn nog makkelijk te vinden op bijvoorbeeld marktplaats, maar als je er niet te veel voor vraagt kan je er vast nog wel iemand blij mee maken.

    Het enige wat wel lastig te vinden is, zijn de originele stencils zelf. Als je daar nog wat doosjes van hebt liggen houdt ik me aangeraden.

  2. Ik ben bang dat ik je moet teleurstellen. Zo te zien verkeert hij in slechte staat, en Rex-Rotary is niet bepaald de Mercedes onder de stencilmachines. Populairder waren de machines van Roneo, waar je eenvoudig van kleur kon wisselen door een andere inkttrommel te plaatsen. Er wordt nog steeds gestencild, bijv. bij stencilwerkplaats Knust in Nijmegen. Ze gebruiken daar zowel Roneo\’s als moderne duplicators van Riso (tot A2 formaat!). http://www.extrapool.nl/knust/

  3. Afgezien van persoonlijke herinneringen lijkt me deze van weinig waarde, zeker in de huidige staat. Om deze met een andere kleur te gebruiken, zul je hem eerst helemaal schoon moeten maken. Fijner waren de machines van Roneo, omdat je daar een kleurwissel kon doen dmv. een verwisselbare inkttrommel. Er wordt nog steeds gestencild! Bijvoorbeeld bij Extrapool/Knust in Nijmegen, ze gebruiken daar zowel Roneo\’s als de moderne duplicators van Riso (tot A2 formaat!). http://www.extrapool.nl/knust/

    • Allen hartelijk dank voor uw reacties. Hier kunnen we toch weer mee verder.
      Hartelijke groet,

Een reactie plaatsen

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten die op de site verschijnen per mail ontvangen? Schrijf u dan in door hieronder uw ­adres op te geven.

U ontvangt één keer per dag rond 12:00 uur een mail met alle berichten die op de site zijn geplaatst.
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de verzending van deze berichten, en nooit ter beschikking gesteld aan derden. U kunt op elk gewenst moment de verzending van berichten stopzetten, waarna we uw e-mailadres uit ons systeem verwijderen.
Na het invullen van uw e-mailadres ontvangt u een e-mail met een link waarmee u uw inschrijving kunt bevestigen.