Vraag & aanbod

Ophalen in: Vijfhuizen

(Moet worden opgehaald)

Dit item is vergeven.


Philip van Soest
vansoesten@gmail.com
06 28620031

17 februari 2023

Stripprinter!

Philip “komt voort” uit een oud drukkersgeslacht (sinds 1878). Was de 4e generatie en het mocht niet zo zijn, dat 1 van mijn 3 kinderen het grafisch bedrijf overnam…
Heb zelf 30 jaar het familiebedrijf geleid. En achter ALLE drukpersen etc. gestaan…

In de 60/70-er jaren/vorige eeuw, schafte mijn vader een stripprinter aan. Soort van “kopjesmaker” met groter corps/lettertypes.
Heb dat apparaat, compleet met films, handleiding etc. nog in mijn bezit. Helemaal compleet dus.

De vraag is… kan ik daar iemand blij mee maken?

5 gedachten over “Stripprinter!”

 1. Francis,
  Ik ben in het bezit van een Staromat, compleet met strips in lineaalvorm en nog honderden losse strips. Ook een vervormingslens hoort erbij. Helaas nooit meer gebruikt sinds de computer ook grafische dingen begon te doen. Wanneer het museum in Stad Houthalen wordt gerealiseerd is dit schitterende apparaat voor jullie.

  Ik had jaren geleden alle modellen van de Berthold Diatype in mijn bezit, inclusief een grote collectie letterschijven. Toen deze schitterende apparaten wegens ruimtegebrek weg moesten zijn zij bij het oud metaal beland, aangezien er toen geen enkel grafisch museum interesse in had. Eeuwig zonde …
  Laat maar horen of jullie interesse hebben!

  vriendelijke groet,
  Henk

  Beantwoorden
  • Beste Henk de Bruin,
   Het is een prachtig gebaar van jou, Houthalen (B) bezit door mij aangeboden ook een Heidelberg cylinderpers. Voorlopig is zij opgeslagen in een niet verwarmde loods !
   Mijn link met Houthalen is een lang verhaal. Het is via mijn beste vriend Rik Geelen, overleden op 22 april 2020. Hij bezat een zeer mooie grafische machine collectie in Houthalen. Hierin zaten ook stukken (bok en letters) en de Heidelberg van mijn drukkerij. Zijn zoon Kris besloot vaders hal te sluiten en over te dragen aan Stad Houthalen. Het gemeentebestuur heeft de promesse gedaan, na verbouwing van een mijn-gebouw er een grafisch museum onder te brengen. Een van de volgende contacten met Houthalen zal ik hen op de hoogte brengen van uw schenking. Het is dus even afwachten.
   Graag houd ik met jouw contact. Mijn tel. Nr 032 11 22 19 66 / francis.dirix@ telenet.be
   Bij zoeken op internet onder “Grafiekhal” kom je nog foto’s tegen van collectie Rik Geelen.

 2. Ook Amsterdam kende een beroemde drukkerij van Soest. Eerst in de binnenstad en later in Amsterdam-West in de buurt van de drukkerij van de Telegraaf en de huidige Media Academie (voorheen de grafische school). Deze relatief grote offsetdrukkerij met ook veel export legde het loodje. Jammer.

  Beantwoorden
 3. Ik vind het een prachtige en gezellige presentatie van deze STRIP Belichter.
  In 1965 stapte ik in de drukkerij van mijn vader, het was ook de opkomst van fotozet.
  Dit apparaat schafte ik aan om plakwerk van proef-gedrukte montages met titels te vervolledigen, om vervolgens via camera negativen te gebruiken voor het maken van nylon printplaten. Later vervoegde mijn jongere broer de drukkerij. Er werd vervolgens met Berthold-fotozet apparatuur gewerkt.
  Bij de stopzetting in 2005 zijn er veel apparaten verloren gegaan.
  Zo ook de Strip Printer. Enkel de letterbanden heb ik nog in mijn bezit !
  Laat het apparaat niet verloren gaan, zodat de latere generatie nog weet hoe wij een afgewerkt drukwerk realiseerden. Stad Houthalen (Limburg België) voorziet een klein grafischmuseum. (in oprichting)
  Ik neem alvast uw foto in mijn archief !

  Beantwoorden
 4. Van Soest was een bekende naam onder de vele drukkerijen die ‘drukkersstad Haarlem’ in vervlogen tijden kende. Toen ik zelf in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw als drukker in het grafische vak werkte vond je in Haarlem ‘op iedere hoek de straat’ wel een (handels)drukkerij. Helaas is daar anno 2023 nagenoeg niets meer van over… en hetzelfde geldt min of meer ook voor alle lithografische bedrijven, inkt- en papier leveranciers, fotozetterijen en noem maar op. Tja…

  Beantwoorden

Plaats een reactie