Vraag & aanbod

Ophalen in: Zaandam

(Kan worden opgehaald of per post worden verstuurd)

Dit item is vergeven.


Marcel Bakker
marcel-bakker@xs4all.ml

8 maart 2022

U&lc – Upper- and lowercase

Flinke stapel U&lc, fameus typografisch tijdschrift van ITC. Gratis ophalen in Zaandam.
Of (desnoods) tegen portokosten.

2 gedachten over “U&lc – Upper- and lowercase”

 1. Ik was destijds ook trotse eigenaar van deze beeldschone tijdschriften. Mijn collectie bevindt zich nu bij de Bijzondere Collecties van de UvA/Allard Pierson en de bibliotheek van het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen.
  Ik voeg graag wat aanvullende informatie toe.
  Het tijdschrift UpperCase & Lowercase (U&Lc) werd uitgegeven door de International Typeface Corporation in New York. Zij produceerden eerst analoge fotozetfonts en later digitale fonts die via veel fotozetmachinefabrikanten werden verkocht. Het eerste nummer kwam uit in 1963 en er zijn gemiddeld 3 nummers per jaar uitgebracht. Vanaf 1985 leverde men fonts voor DTP via Adobe, Apple en Linotype. De PostScript fonts waren toen de belangrijkste inkomstenbron. In 1998 werd het 25 jarig jubileum gevierd met o.m. een nieuw logo en een nieuw formaat van het tijdschrift. Men had tot op dat moment op het tabloid formaat gedrukt en vanaf die tijd ging men over op het Amerikaanse equivalent van A4.
  In het najaar van 1999 kwam de laatste gedrukte versie uit waarbij de concurrentie van de vele vakbladen voor grafische vormgeving als belangrijkste oorzaak voor de beëindiging van de gedrukte versie werd aangemerkt.
  Er zijn dus in het totaal ruim honderd gedrukte nummers van U&lc verschenen.
  De via internet verspreide digitale versie ging in 1997 van start en dit was daarna wellicht de belangrijkste communicatiemethode van de International Typeface Corporation.
  De beslissing minder uit te geven aan marketing viel samen met de beslissing meer via andere organisaties te gaan distribueren. Zo sloot men met Linotype Library een wereldwijde licentie-overeenkomst waardoor vrijwel alle ITC letters via Linotype aangeschaft konden worden. De ITC fonts werden ook onderdeel van de FontExplorer fontvrijmaaktechniek waarbij ontwerpers aan het begin van deze eeuw fonts zowel via CD-ROM als internet konden laten vrijmaken.
  Zij hadden daarbij niet alleen keuze uit letters van Linotype en ITC en de aan ITC gelieerde bedrijven als Fontek maar konden ook fonts van Adobe, Agfa, Alpha-Omega, Elsner + Flake, Haas, Monotype, Nebiolo, Simoncini, Esselte-Letraset, Tetterode, Neufville, Bauer, Verbum en Omnibus vanuit één fontdatabase selecteren.
  Later werd ITC overgenomen door Monotype USA. In 2006 nam Monotype ook Linotype over en integreerde de fontcollecties in een centrale internet fontwebsite (www.myfonts.com) waarbij de sites van Linotype (www.linotype.com) en Monotype (www.fonts.com) gehandhaafd werden. Daarna nam Monotype ook Fontshop over van o.a. de eigenaren (o.a. de Duitse ontwerper Erik Spiekermann). Linotype en Fontshop integreerden hun verkoop in Berlijn. Recent nam Monotype ook het New Yorkse Hoefler & Co over zodat Monotype nu – by far – de grootste fontleverancier is geworden.
  De ITC-publicaties als U&Lc waren destijds een belangrijke bron van inspiratie voor grafische ontwerpers en drukkers. Mede om die reden blijven ze een belangrijk erfgoed.
  Ik ben er vrijwel zeker van dat Jan Bekker ze zal koesteren. Veel kijk- en leesplezier!

  Beantwoorden

Plaats een reactie