Vraag & aanbod

Ophalen in: Rasquert

(Kan worden opgehaald of per post worden verstuurd)

Dit item is verkocht.


Peri Kim
hhkim@hetnet.nl

23 maart 2020

Uniforme leerstoftekenen voor zetters en boekdrukkers

1. Uniforme leerstof Tekenen Letterzetten: 1 e/2e en 3e leerjaar

2. Uniforme leerstof Tekenen Boekdrukken: 1e en 2e leerjaar

Uitgave: Vereniging tot Bevordering van de Vakopleiding in het Typografisch Bedrijf

Totaal 5 deeltjes – prijs per deel 7,50 euro
In één koop: 35 euro incl. verzendkosten (binnen Nederland)

 • tekenen4

  tekenen4

11 gedachten over “Uniforme leerstoftekenen voor zetters en boekdrukkers”

 1. Piet van Hout, leraar handzetten in Roermond leerde ons onder andere de maten van het wit na te schetsen met potlood. Daarna waren de verschillende lettertypen en corpsen aan de beurt. In tegenstelling tot bij Roel van Dijk mocht er niet worden overgetrokken. 😊
  Dit schetsen zorgde uiteindelijk voor het zeer snel vertrouwd raken met de augustijnenmaten hetgeen de snelheid en nauwkeurigheid bij het zetten en distribueren ten goede kwam.

  Beantwoorden
 2. De zetters kregen het tekenen van letters en de drukkers het tekenen van tandwielen en lagers. Mijn leraar tekenen (Blauweikel) aan de grafische school in Utrecht had de gave om te leren naar letters te kijken. Bij de Bodoni, kijk naar de poot van de ‘n’ , de schreef bij de kapitale ‘E’
  Het was altijd een feest en je ging van letters houden en ze te herkennen.
  Je hoeft ze niet feilloos te kunnen tekenen, maar je moest het karakter kunnen weergeven.
  Zo kon je en moest je een schets op ware grootte maken als richtlijn voor het werkstuk om het daarna te zetten. Ik had voldoende fantasie en ging eerst zetten en vervolgens de afdruk overtrekken. Het lay-out en het werkstuk waren dan perfect sluitend.
  Mijn leraar praktijk, de heer Bloks, was dan ook altijd zeer tevreden.
  Er zijn ongeveer 40.000 lettertypen op de wereld. Enige tientallen worden regelmatig gebruikt. Het gevoel met een letter is voorbij. Op de pc is de keus te over. Of we in dit digitale tijdperk de goede letterkeus maken? Ik heb mijn twijfels.

  met vriendelijke groet, Roel van Dijk

  Beantwoorden
  • Dank Roel en ook Chris, dat jullie de tijd genomen hebben iets van het leven van de zetter in opleiding toe te lichten.
   Vooral de alternatieve werkwijze van het overtrekken van de afdruk om aan een layout te komen heeft mij aan het lachen gemaakt. Een superleuk inkijkje in de praktijk.

 3. Beste,

  Je kan de 5 boekjes reserveren voor mij. Graag gegevens waar ik kan betalen.Per kerende ook graag melding van de verzendkosten naar België.

  gr,

  Luc Delancker
  Langemarkstraat 37
  B – 8980 Zonnebeke
  Belgie

  00 32 472 29 54 53

  Beantwoorden
 4. Toen ik op veertienjarige leeftijd een opleiding typografie volgde, kregen wij een cursus letterschetsen. De bedoeling was dat wij voor het zetten een ontwerp maakten van hoe het eindproduct er ongeveer uit zou zien. Dit was duidelijker dan in het blinde weg de tekst te zetten zonder te weten waarheen.
  Met de komst van de computer is er veel veranderd, want nu kan kan men zijn schikking al vooral beoordelen op het scherm voor men op de safe-toets drukt.

  Beantwoorden
 5. Vraag van een leek : waarom moet een zetter kunnen tekenen? Of moet de vraag zijn : wat moet een zetter kunnen tekenen?

  Ik stel de vraag zomaar uit nieuwsgierigheid en ook niet per se aan de aanbieder van deze boekjes.

  Beantwoorden
  • Hallo, ik heb de opleiding letterzetter (4 jaar) in Roermond gehad, ook bij Piet van Hout. Een letterzetter moest kunnen teken om een lay-out te tekenen voor bv een advertentie. Voor een kolenboer gebruikt je de nobel letter. Voor bv de bloemist de Times.Je moest goed het verschil laten zien tussen de lettersoorten. Schreefloos of niet. Een geweldige opleiding

   Piet Schols,
   winnaar Gerrit Jan Thiemeprijs in brons
   examen letterzetten 1967

  • Piet Schols,

   Het was een prachtige en leerzame tijd bij Piet en Fons.
   Veel geleerd van deze twee vakmensen en de sfeer in de praktijklokalen van de Godsweerdersingel was geweldig. Mijn standplaats was drukkerij Limburg in Blerick, helaas inmiddels opgeheven.
   Gelukkig heb ik de op een na laatste handzetopleiding nog kunnen volgen.
   Afgesloten met een gouden Gerrit Jan Thiemepenning in 1973.

   groet, Jan

Plaats een reactie