Vraag & aanbod

KunstHart vzw, Gent
Contactpersoon: Annick Vercruysse
annick.vercruysse@hotmail.com
0484960016

14 maart 2022

Vertikale zuurbak voor ijzerchloride

Op zoek naar een (tweedehandse) zuurbak voor ijzerchloride voor ons etslokaal in onze kunst vzw., liefst een vertikale die niet te veel plaats inneemt en waarin we de koperplaatjes vertikaal kunnen hangen, tussen 15 à 25 liter inhoud.

6 gedachten over “Vertikale zuurbak voor ijzerchloride”

  • Beste Hugo, wat grappig om te lezen dat Mark Zaffron denkt dat hij deze verticale etsbak heeft ontwikkeld, dat meende Keith Howard ook al.
   Mijn versie is door Vink en mij ontwikkeld, en de luchtbelletjes met vijverpomp voor de nodige turbulentie was een idee van mij, en het staat iedereen vrij dit toe te passen.

  • Beste Hugo,
   Ik zag ook je website met een afbeelding van een nieuwe zuurbak, de afmetingen passen voor ons. Is je oude zuurbak nog intact en ontbreken er geen stukken? Kan je ons een foto sturen?
   Ik heb net opgezocht dat met PostNL de kost ongeveer 125euro zou zijn naar België. Je kan op mijn e-mail antwoorden of op kunsthart@telenet.be

 1. Waarschijnlijk heb ik nog ergens de bouwtekening van deze PVC bak.
  De vijverpomp kocht ik bij de Welkoop ( ongeveer 20 euro) en ik verbond die met een twee meter lange doorzichtige benzineslang, die in een kunststof vierkante buis (88 cm lang) werd geleid. Hierin had ik gaten geboord en de buis verzwaard met knikkers, zodat die op de bodem bleef.

  Beantwoorden
  • Bedankt Tim, voor je wijze raad en inlichtingen. Voorlopig zie ik mij niet zelf een zuurbak maken, daarin ben ik niet zo handig. We zijn heel blij in onze vzw dat we reactie kregen op onze vraag.
   Groet,
   Annick

 2. Bij Vink in Didam, NL, heb ik indertijd een vertikale etsbak laten maken, 90 cm lang, 120 cm hoog en 3 cm breed. Onderin een geperforeerde slang, met buiten de bak verbonden en aangesloten was aan een simpele vijverpomp, die voor de turbulentie zorgde. Deze bak had een inhoud van ongeveer 30 liter, was gemaakt van 11 mm dik PVC en kostte 900 euro.
  Uiteraard is het goed mogelijk om een kleinere te laten maken, en die hoeft maar heel smal te zijn, 2 cm is smal genoeg om een plaatje van 1 mm door te laten.
  Ik liet de etsplaten er in zakken, geplakt een een lang stuk tape geplakt (4cm breed), zodat ik de etsplaat er ook weer makkelijk uit kon halen.
  Een goedkopere oplossing is een kunststof opvangbak, die bij papier versnipperaars hoort.

  Beantwoorden

Plaats een reactie