Agenda

Info

8 september 2021
19:00 – 22:00

Locatie

Warmoesstraat 41
9724JJ Groningen

Kosten
€ 255,- voor 12 lessen van 3 uur
Meer informatie
www.grafischcentrumgroningen

Organisator

Grafisch Centrum Groningen
Trijn van de Bunt
grafischcentrumwarmoesstraat@gmail.com
0625178093

17 augustus 2021

Letterpress

Docenten: Feike Boorsma en Marlies Louwes

Nog niet zo heel lang geleden werden teksten gedrukt met losse loden letters. Deze techniek, die bijna vijf eeuwen gebruikt werd, moest in de 20e eeuw plaatsmaken voor snellere manieren om tekst te reproduceren. Dat maakte de weg vrij voor een tweede jeugd voor dit oude ambacht.

In de cursus Letterpress besteden we veel aandacht aan de technische kanten van letterzetten en boekdrukken. Denk hierbij aan kennis van het maatsysteem (het 12-puntensysteem) en van lettertypen, maar ook aan het leren omgaan met de letterkast en het zetten van de losse letters in een zethaak. Ook de basis van vormgeving is belangrijk: hoe bouw je een leesbare tekst op? Hoe zit het met regelafstanden en marges? En natuurlijk leer je werken met de boekdrukpers.
Met deze kennis en vaardigheden kun je je eigen drukwerk ontwerpen en maken. Je wordt tijdens de cursus begeleid bij het verkennen van de creatieve mogelijkheden van materiaal en techniek.

De cursus Letterpress wordt verzorgd door letterzetter Feike Boorsma en margedrukker Marlies Louwes. Het Grafisch Centrum beschikt over loden en houten letters, lijnen en ornamenten; er zijn twee Korrex proefpersen aanwezig.

5 gedachten over “Letterpress”

 1. Ik sluit me bij de vorige “sprekers” helemaal voor 100% aan. Letterpress geeft in Nederland voedsel aan het idee van met grote kracht in boekdruk drukken. En dat werd eertijds op straffe van … op alle grafische scholen verboden. Het gaat immers ten koste van de kostbare loden letters.
  Waarvan akte!

  Beantwoorden
 2. Beste Jan en Hans,

  Als we dat fijne eeuwenoude ambacht niet overdragen op jonge mensen, is er binnenkort niemand meer die een zethaak vast kan houden of een degelpers kan bedienen. Deze cursus richt zich op beginners, jonge mensen die geen idee hebben waar de term ‘boekdruk’ naar verwijst. Zodra ze het woord ‘letterpress’ horen spitsen ze echter de oren…

  In de tekst van de aankondiging wordt trouwens keurig het woord boekdruk(ken) gebruikt.

  Beantwoorden
 3. Prachtig initiatief om dit fraaie eeuwenoude ambacht onder de aandacht te brengen en daar cursussen in te geven.

  Deed wel pijn aan de ogen om te lezen dat u dit ‘letterpress’ noemt.
  Kunt u deze eeuwenoude techniek niet beter bij de eveneens eeuwenoude Nederlandse naam ‘boekdruk’ aanbieden?

  groet, Jan
  oud-handzetter

  Beantwoorden

Plaats een reactie