Jan Klerken
Helling 45-B
5991 BD Baarlo (L)
j.klerken@gmail.com

acerPERS

avierDRUKWERK was de naam van mijn eenmansbedrijfje in de tachtiger jaren. Destijds draaiden mijn persen, Gestetner 210 en 211 op volle toeren. Het maximale drukformaat was A4, vandaar die naam.

Ooit heb ik geprobeerd om hierop een groter papierformaat, (dubbelgevouwen) A3 te drukken hetgeen uiteindelijk ook is gelukt. Het ging erg langzaam omdat ieder vel handmatig moest worden ingevoerd. Familiedrukwerk drukte ik op de Kelsey Excelsior 5×8 model U.

Mijn grafische carrière is begonnen bij drukkerij Limburg in Blerick waar ik de opleiding Drukvormvervaardiging heb gevolgd en dus handzetter werd. De behaalde punten bij het examen waren voldoende om daarvoor een gouden Gerrit Jan Thiemefondspenning te ontvangen.

Na wat omzwervingen door diverse grafische bedrijven kwam ik in het grafische onderwijs terecht waar ik 31 jaar met erg veel plezier heb vertoeft. Wat vliegt de tijd. Inmiddels ben ik gepensioneerd en begonnen een margedrukkerijtje op te zetten.

De Kelseypers heb ik van de zolder gehaald, gereviseerd en hij drukt weer perfect. Er kleeft één nadeel aan: hij kan alleen drukken met de Engelse letterhoogte (23,32 mm). Letters met deze hoogte zijn in Nederland moeilijk te vinden. Op mijn zoektocht hiernaar heb ik een tweede Kelseypers gevonden, 6×10 model X. Alle bewegende delen zijn vastgeroest, de drukplaat zit vol aangekoekte inkt en de inktrollen lijken wel van beton. Het zal nog een tijd duren voordat hiermee de eerste afdrukken gemaakt kunnen worden.

CN-Lab

Van Eyck, Charles Nypels Lab

Een dag per week werk ik als vrijwilliger bij het Charles Nypels Lab en dan voornamelijk op de boekdrukafdeling. Daar is ook het idee ontstaan om een omslag voor nieuwsbrief 150 van Drukwerk in de Marge te drukken. De gebruikte letters zijn door een deelnemer aan de academie gesneden uit multiplex van de bouwmarkt. Ondanks het feit dat dit samengestelde hout niet voor de grafische industrie is ontwikkeld, kun je er prima drukvormen van maken.

Nieuwe naam

Hoewel de naam avierDRUKWERK mij bekend in de oren klinkt is het niet meer representatief voor het (marge)drukwerk dat ik nu produceer. Een nieuwe naam voor mijn pers, tja… Uiteindelijk heb ik een nieuwe naam gekozen: acerPERS.

De acer, of esdoorn is een krachtig groeiende boom die ontelbare vliegende zaadjes produceert die de wijde wereld in dwarrelen. Zo hoort drukwerk zich toch ook te gedragen. Het nieuwe logo is nog in de maak.

Uitgaven van acerPERS