Zeno Roos
Noorderweg 6
7849 TB De Kiel
zenoroos46@gmail.com

Persen en andere apparatuur

Druk Maker

In de jaren 60 uit de vorige eeuw ben ik veel bezig geweest met kinderen (ik was toen Jeugdleider bij o.a. De Kolenkit in Amsterdam) en drukken was een fascinerende bezigheid voor hen én voor mij. Begonnen met een aardappel en eindigend met een lino: spiegel-beeldend-bezig zijn. Een wereld ging voor hen én voor mij open.

In de jaren 70 heb ik gewerkt in het atelier van Jan Bos in Odoorn (met de etspers) en leerde Leo Kaldenbach kennen in Aalden (dneend). Mijn eerste eigen drukpers was/is een oude houten handwringer, later uitgebreid met een lepel!

Sinds 2018 werk ik als vrijwilliger bij de Historische Drukkerij en Grafische Werkplaats “De Drukpers” bij het Openlucht Museum Ellert en Brammert in Schoonoord. Door de beschikbaarheid van veel oude, gedegen en goed funktionerende machines is mijn horizon verbreed en ook ‘mijn lef’ om véééél meer met druktechnieken te experimenteren.

Linosnedes, veel sjabloonwerk en monopolydrukwerk (monoprint met vervolg drukgangen) zijn typerend voor mij. Ook druk ik, voorzichtig, op glas.