Drukkers Galerie/Grafisch atelier Sopit
Harm Noordhoorn
Anna Paulownastraat 22
1901 BV Castricum
0651285404
info@sopit.nl
www.sopit.nl

Galerie/Grafisch atelier Sopit

Een inspirerende plek voor ambacht en kunst

Sopit opent galerie en grafisch atelier

Met de komst van galerie & grafisch atelier Sopit wordt Castricum een bijzondere plek rijker waar ambacht en kunst samenkomen. Het openen van een grafische werkplaats en tentoonstellingsruimte was een langgekoesterde wens van grafisch ontwerper Harm Noordhoorn. In de Anna Paulownastraat, waar voorheen drukkerij Tipos gevestigd was, ontwikkelt hij nu, samen met zijn vriendin Betty Swinkels, diverse activiteiten op het gebied van grafische kunst.

Tot ruim twee jaar geleden vormde drukkerij Tipos van Harm Noordhoorn, Flip en Marjon van Aalzum een trouw creatief beeld in de Anna Paulownastraat. In 1986 hadden zij het pakket handelsdrukwerk met inventaris overgenomen van drukkerij Boesenkool en werd Tipos vormgevers en drukkers een feit. Na de verhuizing van Tipos naar Alkmaar genieten Flip en Marjon van hun welverdiende rust en is Harm nog een aantal dagen bij Tipos werkzaam. Inmiddels heeft er in de Anna Paulownastraat een verbouwing plaatsgevonden en is de voormalige drukkerij een ambachtelijk grafisch atelier geworden met op nummer 22 de galerie.

Atelier

Terwijl de grafische industrie in enkele decennia door de komst van computers, hoogdruktechniek en offsetdruk totaal is veranderd, loden letters zijn omgesmolten en oude persen zijn vernietigd, is Harm zijn voorliefde voor het ambacht juist blijven koesteren. De letterkasten en de antieke Heidelberger pers die al in het pand aanwezig waren heeft hij weer een tweede leven gegeven. Daarnaast heeft hij in de loop der tijd verschillende typografische materialen van collega-drukkers verzameld, waaronder een groot aantal houten biljetletters. Uit de gevangenis van Haarlem kwam een juweeltje van een Korrex handproefpers vrij. Zo is er een waar grafisch museumatelier ontstaan waar alles werkt. Ook beschikt het atelier over twee kleine handpersjes met de daarbij behorende materialen zoals houten biljetletters, ornamenten en letterkasten met loden letters in verschillende lettertypes en corpsen. In Nederland houden ongeveer 150 particulieren, kunstenaars en grafische ateliers het ambachtelijke drukprocedé in stand. De meesten hiervan zijn, net als Harm aangesloten bij de in 1975 opgerichte Stichting Drukwerk in de Marge.

Ambacht

Harm volgde aan de Amsterdamse grafische school de opleiding typografie, grafisch ontwerpen en zeefdrukken en op de Rietveld Academie de richting gebonden grafiek. Al snel werd hij gegrepen door de magische wereld van de typografie. Zijn passie daarvoor is door de jaren heen alleen maar gegroeid en de totstandkoming van Sopit is daar het bewijs van. Hij wil dat Sopit door diverse activiteiten een ontmoetingspunt en een broedplaats gaat worden waaruit ideeën en nieuwe initiatieven voor hedendaagse grafische kunst ontstaan. Daarbij legt hij de nadruk op het ambachtelijke aspect van de grafische kunst.

Grafiek

Enthousiast vertelt Harm over de (her)ontwikkelingen van de grafiek als ambacht: “De belangstelling voor grafische kunst is de afgelopen decennia onstuimig gegroeid. Bij het publiek, bij kunstenaars en bij galeries. Men heeft de aantrekkelijkheden van grafiek als het ware opnieuw ontdekt. Daarbij zal de betaalbaarheid ongetwijfeld een rol spelen. Tegelijk is er een herwaardering op gang gekomen van het ambachtelijke element dat deze kunstvorm is blijven kenmerken. Het maken van een prent vergt naast creativiteit bepaalde vaardigheden wat betreft materiaal en techniek.

Kunst

Op dit moment werkt Harm in het atelier aan een kunstvorm waar typografie, boekdrukkunst en verschillende vormen van grafiek samenkomen. Zijn werk bestaat uit combinaties van druksels met loden letters, houten biljetletters, linoleumsnedes, pentekeningen, fotografie en objecten. De fijne kneepjes van het drukken op de antieke Heidelbergerpers worden Harm bijgebracht door zijn boekdruk-leermeester Jan Boesenkool (89). Het mooie is dat de pers in het verleden door Jan is aangeschaft en dat Jan, toen nog in dienst van Tipos hierop zijn vakmanschap jarenlang heeft bewezen. Het ontwerpen van huisstijlen en drukken in kleine oplagen met de uitstraling die dit ambacht kenmerkt is voor Harm een nieuwe uitdaging. Het zal naast het vrije werk en het beheren van de galerie tot zijn dagelijkse werkzaamheden gaan behoren.

Galerie

Galerie Sopit wil een podium zijn voor grafische kunst. In de mooie expositieruimte gaan jaarlijks solo- en groepsexposities plaatsvinden. Hierbij zullen de traditionele grafische technieken, zoals ets, aquatint, litho, lino, houtdruk en zeefdruk, maar ook de vertakkingen en ontwikkelingen naar technieken als fotografie, computergrafiek en schilderkunst, het uitgangspunt zijn. De belangrijkste doelstelling van Harm is om kwaliteit in huis te halen voor een betaalbare prijs. Bovendien wil hij vooral startende kunstenaars een kans geven om naar buiten te treden.

Met Sopit gaat Harm zich inzetten voor het bijeenbrengen van verzamelaars, kunstenaars, grafici van verschillende disciplines, marge drukkers, grafische ateliers, galeries en musea. Dit wil hij combineren met kleinschalige muziek optredens. Harm en Betty hopen dat de galerie en het grafisch atelier een waardevolle aanvulling zijn voor cultureel Castricum.

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten op de Drukwerk in de Marge-site per e-mail ontvangen?
Schrijf u dan in door hieronder uw e-mailadres in te vullen.