Grafisch atelier Sopit

Typografiek van Harm Noordhoorn

Grafisch kunstenaar Harm Noordhoorn creëert met oorspronkelijke grafische technieken en materialen een expressie van nu. Hij noemt zijn werk ‘typografiek’: een combinatie van typografie (tekstvormgeving) en grafiek (kunst op basis van druktechnieken).

In de ‘druksels’ van Harm Noordhoorn zit regelmatig een knipoog. Die geestigheid maakt ze luchtig en toegankelijk. Zijn kunstwerken worden altijd in zeer kleine oplagen van rond de tien exemplaren vervaardigd.

Harms ambachtelijke instrumentarium bestaat uit een verzameling klassieke drukpersen, houten biljetletters, ornamenten, sjablonen en letterkasten met loden letters.
Voor zijn ‘drukperformances’ op locatie werkt hij met een oude Van der Cook-rolpers uit Chicago. Deze optredens doet hij binnen en buiten bij openingen van tentoonstellingen en andere culturele evenementen.
Hij vervaardigt dan druksels op maat voor het publiek. Voor deze interactieve kennismaking met het artistieke ambacht is altijd veel belangstelling.

Exposities
Onder meer bij De Waag in Haarlem, Galerie Lytse Skientme in Koudum, Galerie Werfkade in Hoogezand (ter gelegenheid van het Werkman-jaar), Grafisch Atelier Alkmaar, Grafisch Werkcentrum Amsterdam, De Oude Meelfabriek in Heemstede, Gemaal 1879 in Akersloot, Boekhandel Praamstra in Deventer, Maand van de grafiek in galerie en grafisch atelier Sopit, Kunstfietsroute Castricum, Kunstroute Schermer in de kunstkerk van Grootschermer en Galerie Zaansgroen in Zaandam.

Meer activiteiten
Harm Noordhoorn beschikt over een eigen grafisch atelier – waar hij ook educatieve projecten verzorgt – en een galerie, waar hij exposities organiseert van voornamelijk grafische kunst.
Daarnaast werkt hij samen met andere kunstenaars, zoals grafisch kunstenaar Dick Berendes, Frans Lieshout en dichter Arthur Lava.
Met die laatste maakte Harm de drukwerkpoëzieperformance Terug naar de oertijd (uitgevoerd op festival Kunst & Koningsduin 2018).

Harm Noordhoorn is aangesloten bij stichting Drukwerk in de Marge en Grafiekplatform VOG.