Grietje van Ginneken

Ik ben een beetje een hollewaai. En oud.

Minstens één keer per jaar duik ik in een geheel nieuwe, voor mij onbekende, techniek. Recentelijk ontdekte ik scraperboard. Vorig jaar was ik pigmenten aan het hamsteren om iconen te schilderen. Maar ik mag ook graag even een aquarelletje of inkttekeningetje opzetten. Of een leisteen uitkrassen. Mijn site geeft een indruk van mijn nieuwsgierigheid.

Toch is grafiek mijn vaste bodem. Ooit liep ik tegen het werk van Hendrik Nicolaas Werkman aan en maakte sjabloondrukken. In een behoefte aan dominerende lijnen en vlakken begon ik lino’s te gutsen. Daarna vond ik op de Utrechtse Plompetorengracht een groep enthousiastelingen die me leerde etsen. Tegelijk deed ik zes jaar lang de Wackers-zaterdag-academie in Amsterdam. Een particulier opleidingsinstituut voor figuratief tekenen en schilderen.

Het werd me steeds duidelijker dat mijn kunst ‘op de werkvloer’ thuishoort. In de publieke ruimte en het maatschappelijke debat. Jarenlang werkte ik met een ongedocumenteerde Congolese man. En we exposeerden vier maal. Recentelijk maakte ik het logo voor de Utrechtse straatkrant. Jaarlijks maak ik ‘december-kaarten’ voor hun straatverkoop. Ik voel me thuis in de driehoek politiek – spiritualiteit – kunst.

Meer informatie via mijn website: grietje.net of per mail g.a.m.vanginneken@gmail.com

De triomf van het gouden kalf – lino – 30 × 40 cm

A hard rain is gonna fall – ets – 24 × 30 cm

dag licht – sjabloondruk en Chine Collé – 24 × 30 cm