Hand–Druk–Werk

Hand-Druk-Werk is de bedrijfsnaam waaronder Hans Jacobi uit Sassenheim grafische werken maakt. Deze naam heb ik gekozen om duidelijk te maken dat al mijn grafische werk met de hand wordt gedrukt. Het is drukwerk, het is handwerk en uiteindelijk is het ook gewoon werk.

Ik maak grafiek zoals etsen, linoleumdrukken en sjabloondrukken, en drukwerk met loden letters, zoals typografische exlibrissen. Ook combineer ik gedrukte teksten met grafiek, zoals in de haiku-kaarten.

In 2004 op mijn 61e, kon ik mij dankzij vervroegde pensionering weer richten op mijn jeugdliefde, de linoleumdruk. Vanaf 2005 heb ik op de Vrije Academie te Sassenheim (nu onderdeel van de Volksuniversiteit Teylingen) de cursus grafische technieken van Henk Wijma gevolgd. Zijn cursus ‘Drukken voor de lol’ heeft mijn enthousiasme geweldig gevoed en mijn kennis en kunde verbreed met vele andere technieken.

Op 15 maart 2008 op een kalligrafiebeurs in De Bilt maakte ik kennis met Marja Scholtens, een margedrukker uit Delft. Zij drukte op een Adana-drukpersje korte teksten met loden letters. Dat sprak mij enorm aan als aanvulling op mijn grafische afbeeldingen en ik ging meteen op zoek naar zo’n persje. Vervolgens heb ik mij op 27 maart als grafisch kunstenaar ingeschreven bij de kamer van Koophandel onder de firma-naam ‘Hand-Druk-Werk’. Dit om voor mijzelf en mijn omgeving duidelijk te maken welke richting ik aan mijn verdere leven wilde geven.

Oud_Hollands_36