Persen en andere apparatuur

Hanga Land

Vanaf 1985 exposeert Yuriko Miyoshi haar prenten in solo-en groepstentoonstellingen in Japan en in het buitenland. Solotentoonstellingen zijn te Tokyo, Kamakura, Nagoya, Yamanashi en Hamamatsu in JP, te Antwerp in BE, te Dordrecht in the NL, enz. Haar prenten bevinden zich in privé collecties en ook in publieke collecties, zoals het British Museum (Londen, UK), Lithuanian Art Museum (Vilnius, Litouwen), Art Gallery of Kaliningrad (Rusland), Gallery of the Municipal Museum of Art (Györ, Hongarije), enz.

Als lid van Printsaurus heeft zij een aantal internationale prentuitwisselings-projecten georganiseerd samen met andere kunstenaars en nam deel aan diverse Internationale Grafiektentoonstellingen, zoals in Japan, Korea, België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Tsjechië, Litouwen, Estland, Rusland en Portugal.

In 2002 begeleidde zij Ad Stijnman, die graficus en ook onderzoeker van de geschiedenis van de grafiek is, voor zijn onderzoek van de etsen van Aôdô Denzen in het Sukagawa Stadsmuseum in Fukushima. Startte het Onderzoeksproject “Prenten in diepdruk, de relatie tussen Japan en Europa”.

Ze is een graficus (etser) pur sang. Ze maakt unieke kopie-etsen, een techniek ontwikkeld door haarzelf, met gebruikmaking van van afbeeldingen van kaarten en muziek als elementen op koperplaten. Zij maakt bijzonder verfijnd werk waarin verschillende thema’s naar voren komen: reizen, muziekinstrumenten, landkaarten, herinneringen. Zij smeedt verschillende beeldgegevens samen tot een nieuw beeld. Sinds 2002 ontstaat in haar Land-Series op deze manier een nieuwe werkelijkheid van Japan, Nederland en ander landen, het Hollandse landschap bekeken door Japanse ogen en vertaald in prachtige kleurenetsen.

Haar specialiteiten zijn vooral de etstechniek op Japans papier, maar ook combinaties van grafiek en keramiek, japanse houtsneden, papiermaken, inclusief materialen en historische informatie. Sinds 2003 is haar werkbasis in Nederland en als freelance kunstenaar introduceert ze eenvoudige maar ook onbekende grafische technieken en japanse papieren door middel van haar lezingen, demonstraties, en workshops op verschillende locaties. Yuriko’s workshops zijn erg populair. Ze geeft ze in het Nederlands en Engels, gemengd met japanse uitdrukkingen.

In Gouda kunt u werk van Yuriko vinden bij Galerie De Hollandsche Maagd.