LJC-Pers

De LJC-Pers is een verwijzing naar de Boek en Handelsdrukkerij Laurens Coster, de drukkerij van mijn vader in Hilversum in de Elleboogstraat naast een hoefsmederij. Hier heb ik als vijfjarige mijn eerste zet- en drukervaring opgedaan.

Sinds 1978 hebben mijn collega Dick Witteveld en ik, onder de naam Steur & Witteveld, boekdrukkers te Leiden en Amsterdam op onregelmatige momenten kleine drukwerken geproduceerd en deelgenomen aan projecten in de wereld van Drukwerk in de Marge, zoals de doos eenmaal open, Minotaurus en de Grote Nederlandse Letterpoef.

Als LJC-Pers (sinds 1985) heb ik regelmatig iets gedrukt over Nikolaas Kis, zoals b.v. de letterproef van de Totfalusi Mediaeval, een variant op de letters van Nikolaas Kis. Deze letter werd in 1954 doorde Eerste Hongaarse Lettergieterij in Budapest gegoten. De letterproef wist een plaats te verwerven in Best Marginaal 2008. In 2009 organiseerde ik met zo’n 43 deelnemers uit Nederland en Hongarije de Nederlands-Hongaarse Biljetletterproef. Deze biljetletterproef kreeg een plaats in Mooimarginaal 2010

Samen met István Tóth, een gepensioneerde meesterzetter uit de Alföldi Nyomda(Drukkerij van hetLaagland) in Debrecen drukten wen een tweedelige letterproef,in mijn werkplaats in Debrecen: de Németalföldi Nyomda(De Hollandse Drukkerij). Deze proeven tonen typografisch materiaal tonen dat István in zijn 44-jarige loopbaan verzamelde met de titel “Nostalgie in de XXI eeuw” en een boekje van mij “Zetterspret en Drukkersvreugd”, met materiaal van mijn vader, Toetenel, de lettergieterij in Westzaan en nog veel meer. De twee boekjes zijn gepresenteerd op 11 mei 2011 in de Meliusz Bibliotheek te Debrecen tijdens het 450-jarig jubileum van de Alföldi Nyomda te Debrecen.