Persen en andere apparatuur
Dingler handpersHercules trekpers
Letters
Ashurit (Hebreeuws), Asjkenazische cursief (Hebreeuws), Atlas, Bodoni, Cancelleresca Bastarda, Folio, Frank Ruehl (Hebreeuws), Gill, Grotesk, Hadassah (Hebreeuws), Helvetica, houten letter, Libra, Lombardische kapitalen, Nobel, Open kapitalen, Peninim (Hebreeuws; met vocalen), Rashi (Hebreeuws), Spectrum, Veronese Old StyleQuid Novum Pers
De Quid Novum Pers (annex Brave Hendrik Pers)
In het begin van de jaren ’70, woonachtig op ’t Schip Tinus in de Nieuwe Achtergracht te Amsterdam, ontdekte ik De Werkwinkel (later: Het Drukhuis) aan de Nieuwe Amstelstraat. Daar werd ik door Frans de Jong, René Treumann en Bart Bouwman summier ingewerkt in de eerste beginselen van het zetten met de hand en het drukken op een degelpers. Het resultaat was een eenbladsdruk met het gedicht ‘De Waterlelie’ van Frederik van Eeden.
Kort daarna kreeg ik in Leiden bij drukkerij Samson in de Dousastraat een kastje 10 punts Veronese Old Style in de handen gedrukt en wist ik bij Uitgeverij en drukkerij Brill een paar handenvol Hebreeuwse letters los te krijgen (met de schriftelijke met handtekening bekrachtigde belofte dat ik geen commerciële activiteiten in de zin had). Daarmee drukte ik de tweetalige eenbladsdruk TE LUCIS ANTE TERMINUM in drie kleuren.
Al of niet onder de indruk van deze activiteiten bood Ernst Braches mij aan de kniehevelhandpers die hij in bezit had en niet gebruikte, te komen afhalen. In 1973 werd dit gevaarte naar Amersfoort gereden en in onze toenmalige woning geplaatst. In de volgende tiental jaren produceerden de Quid Novum en de Brave Hendrik Pers daarop 13 boekjes en een nog groter aantal eenbladsdrukken. Na een te lange windstille periode kwam in 2009 in Leiden opnieuw een regelmatige productie op gang.