Persbericht

13 april: Drukkersmarkt Gouda

Drukwerk in de Marge organiseert op zaterdag 13 april 2024 een Drukkersmarkt in de Chocoladefabriek in Gouda, in samenwerking met de Drukkerswerkplaats Gouda.

Vijfendertig stands met bijzonder, handgemaakt drukwerk: boekjes, affiches, kaarten en meer. Margedrukkers bieden hun uitgaven en druksels aan, vaak gedrukt op oude persen met historische loden en houten letters. Het aanbod varieert van literaire uitgaven tot prenten, posters en kunstenaarsboeken. Bijna elke belangrijke Nederlandse auteur heeft in de loop van zijn of haar loopbaan wel bij een marginale uitgever gepubliceerd. De oplagen zijn klein en er wordt veel aandacht besteed aan het samenspel tussen letter, papier en vormgeving.

Drukkerswerkplaats Gouda is gevestigd in de Chocoladefabriek. Vaklieden zetten op ambachtelijke wijze teksten met behulp van loden letters en drukken op oude persen bibliofiele boeken. Zo werkt een samenspelend team van vaklieden aan het vormgeven en produceren van hedendaags hoogwaardig drukwerk.

Tijdens de Drukkersmarkt is een kleine tentoonstelling met drukwerk van de Goudse boekdrukker Geraert Leeu (1445-1492) te zien. Jurie Florijn geeft een lezing met als titel ‘De kunst van het lettergraveren’, over het vervaardigen van matrijzen voor een nieuw lettertype in lood bij Project Letter-kunde te Antwerpen. Daarnaast zijn er workshops, worden er letters in 3D geprint en is er een DrukkersmarktQUIZ. Bezoekers kunnen dus ook zelf de handen uit de mouwen steken!

De Drukkersmarkt is geopend van 11:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis!

Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Gouda

Deelnemers

Angela Kuckartz
Atalanta
Factotum Pers
Hanga Land
Henk ter Bogt/Zorg
Henriette Boerendans
Ikarosprint
imPRESSed Studio
In My Back Yard
Jeanet Kingma
Joos Mooi Drukwerk
Katarina Rudebeck
Les Reliefs prints
Lia Stouten Grafiek
Matthijs Heins
Mull & Mill
Ovira Linda
Pastei
Priegelpers
Roy Scholten
Stichting Drukkerswerkplaats Gouda
Stichting Feest der Po√ęzie
Stichting Lettergieten
Studio Michael van Kekem
Studio Schreefloos
Titi Zaadnoordijk
Ton Martens
Uitgeverij De Buitenkant
Uitgeverij Vleugels
Ursula Steenaart
VrijFormaat