Vraag & aanbod

Prijs: € 150

Ophalen in: Groningen

(Kan worden opgehaald of per post worden verstuurd)

Dit item is verkocht.


Jan Bekker
janbekker@letterenlijn.nl
06-21 800 860

1 december 2023

Typefoundries in The Netherlands

Typefoundries in The Netherlands from the fifteenth to the nineteenth century by Charles Enschedé . A history based mainly on material on the collection of Joh. Enschedé en Zonen at Haarlem – first published in French in 1908

In kartonnen doos.
Geïllustreerd. Het boek is met de hand gezet in Romanée – letter ontworpen door Jan van Krimpen en gesneden door P.H. Rädisch en gegoten in de lettergieterij Joh. Enschedé en Zonen te Haarlem – Nederland. Het portret van Charles Enschedé werd offset gedrukt in in twee kleuren. Het papier is vervaardigd uit half gebleekt katoen door G. Schut en Zonen – Heelsum Holland. Het boek is ingebonden door Brandt-Weesp te Weesp. Lay-out en ontwerp door Bram de Does. Deze editie bestaat uit 1.500 exemplaren genummerd van 1 tot 1.500 en 50 exemplaren voorzien van Romeinse cijfers van I tot L – niet in de handel. Dit is nummer 499. Tweede herziene en verbeterde druk. Eerste Engelse editie. Isbn 9070024136 / 978-9070024130 Haarlem Stichting Museum Enschede 1978. In goede staat.

Deze fraaie herdruk – dit keer in het Engels om een groter publiek te bereiken – is een belangrijke studie van Nederlandse lettergieterijen en is uitgegeven ter gelegenheid van het 275 jarig bestaan van het bedrijf. Sinds de eerste druk zijn er grote veranderingen geweest, zowel bij Enschedé als elders: vooral in de lettergieterij. De liefde voor het type en de interesse in de geschiedenis van de typografie zijn echter onveranderd gebleven. Ze hebben getracht hun liefde en toewijding aan de typografische kunsten uit te drukken in de vorm waarin deze nieuwe editie werd gemaakt.
Voor de editie van 1908 werden veel historische lettertypen die bij de compositie van de illustraties werden gebruikt, gegoten uit de originele mallen in de collectie. Het staande type waaruit deze afbeeldingen oorspronkelijk waren gedrukt, is bewaard gebleven en is – op enkele uitzonderingen na – opnieuw gebruikt voor deze herziene uitgave. Waar een afbeelding in de originele uitgave is overgenomen, wordt dit vermeld in het bijschrift. Het boek bevat ook illustraties van nog eerder staande letters die werden gebruikt bij het drukken van het lettertype- exemplaar uit 1768, de herdruk in 1867, de eerste editie van dit boek uit 1908 en deze huidige uitgave. Illustraties 20 en 21 zijn voorbeelden hiervan.

Uitgever: Joh. Enschedé – Haarlem Stichting Museum Enschedé 1978.
Gebonden halfleer – Rug in kalfsleer met vergulde titel en de platten met een decoratieve print. XXVI + 477 pag.

Bijgevoegd: Prospectus en kopie advertentie

Prijs € 150

1 gedachte over “Typefoundries in The Netherlands”

Plaats een reactie