Agenda

Info

13 mei 2023
10:00 – 16:00

Locatie

Jacobus van Waertstraat 53, 1551 CJ Westzaan

Meer informatie
lettergieten.nl

Organisator

Stichting Lettergieten 1983
Jolanda de Bruijn
info@lettergieten.nl
0628505255

20 april 2023

Open dag Stichting Lettergieten 1983

Open Dag van de Stichting Lettergieten zaterdag 13 mei 2023

Wat is lettergieten? Jaren vóórdat de computer onze huiskamer binnenkwam waren letters een product. Letters had je nodig om kranten, boeken en folders te drukken. De letters, loden letters, werden vakkundig bijeengeraapt door een zetter. Het gemaakte ‘zetsel’ werd bewerkt met drukinkt. Op vellen papier werden er afdrukken gemaakt. De machine waarmee dat gebeurde was een drukpers.

Loden letters werden gegoten op een gietmachine. Voor elke letter was een mal beschikbaar, een matrijs. Die matrijs werd in een houder geplaatst, zó dat de matrijs direct boven een gietvorm kwam te staan. In de gietvorm werd lood gespoten; dat lood kreeg de vorm van een staafje. Bovenop dat staafje verscheen het beeld van de gebruikte matrijs; één letter klaar!

Dat productieproces kun je je nauwelijks voorstellen als je grootgebracht bent met computers. Beroepen als gieter, zetter en tikker bestaan nauwelijks meer, hoewel …
er zijn ‘movements’ die van ‘drukken met loden (en houten) letters een hobby maken. Kijk daarvoor op de website van de Drukwerk in de Marge en zoek op de term letterpress. Je zult verbaasd staan over al het moois dat geproduceerd wordt.

De productie van loden letters is nog steeds te bezichtigen bij de Stichting Lettergieten 1983. Een vijftal vrijwilligers houdt daar gietmachines en persen draaiende; industrieel erfgoed dat een bezoekje waard is. Je wordt daar bij deze voor uitgenodigd, want …

13 mei 2023 is de Lettergieterij geopend voor publiek. De Open Dag start om 10:00 en eindigt om 16:00 uur. Het adres is Jacobus van Waertstraat 53, 1551 CJ Westzaan.

Er zijn parkeerplaatsen beschikbaar; met het openbaar vervoer kies je voor bus 63 halte Kerkbuurt. Bereid uw reis voor, zouden ze bij de NS zeggen.

Plaats een reactie