Nederlands Drukkerij Museum

Leeuwerik 8
4872 PH Etten-Leur
076 5034826
info@nederlandsdrukkerijmuseum.eu
www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu

Het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur is een museum over boekdrukkunst. Het museum is opgericht in 1976.

In het museum zijn alle facetten van het ambachtelijke boekdrukvak te zien. De oude drukkerij is ingericht zoals het was in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. In de grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken. Voor kinderen heeft het museum een educatief programma waarbij ze op verschillende persen zelfstandig afdrukken maken en in de boekbinderij hun eigen boekje maken. Op de bovenverdieping is een expositieruimte, waar wisselende tentoonstellingen te zien zijn.

Het museum organiseert daarnaast workshops handzetten, boekdrukken en boekbinden en stelt op afspraak de machines en ruimtes ter beschikking aan mensen die zelf willen drukken.

Geschiedenis

Het museum is tot stand gekomen door samenwerking van burgemeester Oderkerk van Etten-Leur en Paul Valentin, voorzitter van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen afdeling West-Brabant. Valentin opperde in 1974 tijdens de overhandiging van de Kopperprent het idee een drukkerijmuseum te stichten in Etten-Leur. In 1976 kon de collectie gehuisvest worden in een door de gemeente beschikbaar gestelde boerderij uit 1800.

Collectie

De collectie omvat verschillende regelzetmachines, een groot aantal letterkasten met verschillende soorten lettertypen, handpersen, degelpersen, snelpersen en een Heidelberg degelautomaat.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00-16.30 uur en elke 1e en 3e zondag van de maand. Zie daarvoor tevens de website.

Groepsbezoeken op niet reguliere openingstijden in overleg altijd mogelijk.

1 gedachte over “Nederlands Drukkerij Museum”

Plaats een reactie