Nederlands Steendruk­museum

Oranje Nassaustraat 8C
5554 AG Valkenswaard
040 2049841
info@steendrukmuseum.nl
www.steendrukmuseum.nl/nl

Collectie

De collectie van het Nederlands Steendrukmuseum omvat boekillustraties, cartografie, reclameplaten en lithografie van bekende kunstenaars als Kees van Dongen, Alphonse Mucha, Adolphe Willette en Jan Sluyters. Maar ook speelkaarten, etiketten, ansichtkaarten, prenten, karikaturen en (satirische) tijdschriften. Naast de vaste collectie heeft het Nederlands Steendrukmuseum regelmatig een expositie van een bijzondere kunstenaar of rondom een specifiek thema.

Vrijdagzaal

In de Vrijdagzaal krijgt u uitleg over de uitvinding van de steendruk door Alois Senefelder in 1798. Vervolgens maakt u kennis met de vele uitingen die deze uitvinding mogelijk maakte en het maatschappelijk belang daarvan.
In deze zaal is ook een indrukwekkende replica te vinden van de eerste pers van Senefelder en lithografisch werk van bekende kunstenaars zoals Kees van Dongen, Alphonse Mucha, Adolphe Willette, Jan Toorop en Jan Sluyters. Hier bevindt zich ook een groot formaat sigarenkist. Daarin is ook de onder de liefhebbers van sigarenhistorie welbekende collectie Tiny Groot te vinden. Deze kan op afspraak via de directie gereaadpleegd worden.

Machinezaal

De machinezaal toont een fraai aanbod steendrukdrukpersen en voor de steendruk benodigde hulpmiddelen. Zo ziet u ook enkele imposante, vijf ton wegende snelpersen uit de 19e en 20e eeuw. De persen worden nog met regelmaat gebruikt. In deze zaal ook aandacht voor de rol van de lithograaf in de achterin de zaal te vinden lithografiehoek. U kunt daar ook genieten van de presentaties De wereld krijgt kleur over het maken van een kleurenaffiche en Van steen tot chip waarin de relatie tot de hedendaagse microlithografie wordt belicht.

Museumatelier

Bijzonder is het eigen atelier. Hier worden drukdemonstraties gegeven en prachtig eigen lithowerk gemaakt of opdrachten voor derden, in een aantal gevallen in samenwerking met Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Bij hen is steendruk namelijk nog steeds in trek voor het maken van grafiek in kleine oplagen. Daarnaast wordt het atelier gebruikt voor workshops. Daarbij kunt u als deelnemer zelf kennismaken met het tekenen op steen en het steendrukken.

Museumwinkel

Neem tijdens uw bezoek zeker een kijkje in onze museumwinkel. Er is een wisselend assortiment kaarten, boeken, cadeauartikelen en originele litho’s in diverse prijsklassen. Zie daarvoor ook onze webshop. Met uw aankopen ondersteunt u bovendien het museum.

Bibliotheek

De bibliotheek bevat inmiddels honderden historische boeken over lithografie en steendruk. U kunt de bibliotheek – op afspraak – raadplegen.

Plaats een reactie