Techniek

R.Meuws
rita.meuws@gmail.com

4 september 2020

3 vragen over trapdegel

Ik heb 3 vragen over mijn trapdegel.

1.
Er zit daar een koperen plaatje met cijfertjes op. Ik kan hier iets verzetten, maar ik weet niet wat en hoe ??

2.
Ik heb hier nog een blote staaf op de machine, wat hoort hier op te zitten ??

3.
Als de degel in afdrukpositie staat maakt deze een ‘klak’ wanneer deze helemaal dicht is en de afdruk wordt gemaakt. Lijkt van daar te komen waar ik cirkel tekende. Deze ‘klak’ heeft de machine niet als ze in vrijloop staat.
Op youtube een filmpje dat ik gevonden heb (zie link),… zoiets maar dit is het dan ook weer niet helemaal. Machine op filmpje heeft het meermaals in een doorgang.

Of is dit gewoon een ‘druk-slag’? En moet ik me daar verder geen zorgen over maken.

Kijk ik alvast uit naar mogelijke antwoorden.

8 gedachten over “3 vragen over trapdegel”

  • Een “hol” of “bol” opgesloten drukvorm geeft ook dit typische geluid, het hol staande gedeelte “klakt” dan tegen het frame.

 1. Beste Rita,

  Wat betreft 1: Onder de schaalverdeling met cijfers zit een grote bout. Door die bout los te maken kun je de drukspanning instellen. Daarna vooral weer goed vastzetten!

  Wat betreft 2: Daar heeft ooit een beveiliging op gezeten, een stang die omhoog kwam als de degel sloot, zodat je wel gedwongen werd je handen op tijd weg te halen.

  Over 3 valt op basis van deze foto en je beschrijving niet veel te zeggen, ben ik bang.

  Beantwoorden
  • Sander, alvast dank voor deze snelle antwoorden.
   Dus 1 en 2 moet ik me geen zorgen over maken.

   Bij 3 heeft u bedenkingen,… ik heb internet afgeschuimd naar filmpjes van werkende trapdegels. Weet niet goed wat ‘normaal’ geluid is, als er al geluid mag zijn … Machine heeft het niet tijdens op en neer bewegen. Enkel bij het contact in een drukgang. Het lijkt of deze pers een extra pressing geeft. Of kan dat niet ?

   Maak mij nu net bedenking … kan het iets met een te hoge drukspanning te maken hebben ? Die door vorige eigenaars niet goed is geregeld,…

  • Beste Rita, je hoeft je daar inderdaad geen zorgen over te maken, maar je moet die bout onder 1 vooral wel gebruiken. Niet elke vorm heeft dezelfde drukspanning nodig, dus het is soms noodzakelijk die aan te passen.
   Het is normaal dat een degel geluid maakt als er een afdruk tot stand komt. En zware vormen die veel spanning nodig hebben maken natuurlijk meer geluid.
   Of de drukspanning te hoog is zou je aan de afdruk moeten kunnen zien.

Plaats een reactie