Techniek

Thomas Gravemaker
tomscot@kpnmail.nl

4 mei 2009

Adana No.3 degelpers

Adana_No3_1.jpg

Afgelopen jaar kreeg ik een uitnodiging van de Scottish Poetry Library in Edinburgh om tijdens hun jaarlijkse Poetry Festival een demonstratie te geven op een Adana pers. De hele dag kwamen er mensen langs, die geïnteresseerd waren in een Adana om hun eigen gedichten te drukken.

Een van de belangstellenden heeft de cursus die ik georganiseerd heb gevolgd en, toen hij weer thuis was, met de plaatselijke drukker gepraat. Deze heeft hem twee machines verkocht, een hele kleine Adana HS/2 en een ander pers, zonder naam of merk. Toen ik bij hem langsging om er eens naar te kijken, was het duidelijk dat het om een Adana ging. We hebben via de Briar Press begrepen, dat het om een vooroorlogse (1937) No. 3 gaat. Het is een wonderbaarlijke pers, met een a-symetrische arm en een groot formaat, bijna vierkant, 27,5 x 18,5 cm.

Het vormraam is er, de grijpers zijn er ook, maar de rollers en de klosjes ontbreken. Is er misschien iemand in Nederland, die zo’n machine heeft en ons kan helpen met maten en diameters, zodat we rollen en klosjes kunnen laten maken? Het zetwerk staat klaar, nu nog de rollen.

1 gedachte over “Adana No.3 degelpers”

  1. Dag Thomas,ja , de klosjes heb ik, zoals je al opmerkte. die zijn nog niet weg.
    Ik heb ooit rollen laten maken bij Glentworth voor mijn adana’s. heb helaas de rekening weggedaan, kortgeleden.
    Ik heb wel oude vergane rollen en lege spindels als je dat zoekt, maar weet de maat niet van dit uitzonderlijke persje.
    m.vr.gr.Reina

    Beantwoorden

Plaats een reactie