Techniek


2 januari 2014

Advies gevraagd

Geachte margedrukkers,

Graag zou ik een beroep willen doen op jullie technische kennis.

Vandaag viel me op dat de inkt op het zetsel bij mij schraler wordt tijdens het drukken (zit voldoende inkt op).

De eerste twintig afdrukken waren prima, de pers is ook goed afgesteld. Maar na een tijdje lijkt het zetsel de inkt (Peter van Ginkel drukint) niet meer goed te pakken. Het ligt er dan in kleine “druppeltjes” op. De afdruk is schraal en delen van de letters drukken niet af. Het vreemde is dat andere letters in dezelfde regel juist wel prima afdrukken.

Kan dit te maken hebben met de samenstelling van de inkt, of vet of vocht op de letterstaafjes waardoor de inkt niet goed pakt? Weet iemand van jullie wat er aan de hand is en hoe ik het probleem kan oplossen?

Vriendelijke groet,

Mart

7 gedachten over “Advies gevraagd”

 1. Nogmaals dank voor de reacties. Dick, ik heb het idee dat wat jij beschrijft aan de hand is. Ik ga voor mijn letter en rollen eens een ander schoonmaakmiddel gebruiken en zien wat er gebeurt.

  Wat betreft Peter van Ginkel hoogdrukinkt: dat is prima spul, ook voor typografie.

  Beantwoorden
 2. De Peter van Ginkel hoogdruk inkt op oliebasis is geëmulgeerd, zodat men de gereedschappen(rollen etc) met water en zeep schoon kan maken.
  Voor het maken van hout of linodrukken is het prima; maar voor typografie waarschijnlijk niet
  geschikt.
  De zwarte van Son inkt is prima; voor kleur kun je ivm de kleurechtheid beter litho of etsinkten
  gebruiken die niet geëmulgeerd zijn.

  Beantwoorden
 3. Ook ls je VCA gebruikt, moet daarna nog wel met iets van zeep de letter worden schoongemaakt.

  met een zachte borstel het zetsel nog eens uitwrijven… met thinner of petroleum (=kerosine) na wassen is ook een optie, raam open, en neus dicht.

  met dat laatste moet je wel erg zuinig zijn.

  Dan is er mogelijk nog iets wat je na moet kijken: de rollen…

  als die ongelijk zijn, of niet goed afgesteld,

  een rollenmeter helpt bij het aftellen,

  en twee rollenmeters, aan de uiteinden van de rol, is nog veel handiger, dan kan je echt heel snel de afstelling controleren… de streep moet gelijk zijn als je ze naast elkaar legt.

  en bij ongelijke rollen… dan moet je in Leiden zijn om ze opnieuw te laten bekleden…

  Beantwoorden
 4. Mijn ervaring met VCA is prima, ik maak er uiteraard ook de rollen mee schoon en als er weer gedrukt gaat worden, pakt de inkt gewoon niet. Dat VCA moet dan weggepoetst worden met een vochtige doek (wordt ook aanbevolen). Met de letter zal ook zoiets aan de hand zijn, mijn drukvormen maak ik altijd schoon met wasbenzine, dan zijn ze goed ontvet en pakt de inkt goed. Probaat middel!

  Beantwoorden
 5. Dank voor de reacties. Het betreft een trapdegelpers, de inkplaat draait. Ik heb hier nooit eerder problemen mee gehad. Het ligt ook niet aan de legger of de inkt (specifiek voor hoogdruk).

  Wat ik misschien wel moet toevoegen is dat het gaat om een specifieke tweedehands letter. Ik heb deze schoongemaakt met afbreekbaar schoonmaakmiddel (VCA). Maar ook zonder dat ik ze van tevoren schoonmaak blijft de inkt niet zitten. Ik heb het vermoeden dat de letter lang niet is gebruikt.

  Ik zou het natron-bad nog kunnen proberen, hoewel me dat wel een rigoureuze methode lijkt. Maar wie weet werkt het.

  Beantwoorden
 6. even wat vraagjes:

  – is dit een nieuwe legger, of is die al eerder gebruikt voor ‘n ander druksel, en is de legger echt niet overal gelijk, al zie je dat misschien niet op het oog.

  – wat voor legger is dit? van papier, hard, of juist zacht, of niet van papier, en van rubber/kunststof?

  – is de letter vooraf goed schoon gemaakt ?

  – wat voor inkt is dit ? Op waterbasis misschien ?

  – probeer eens “echte” boekdruk-inkten die hebben toch iets dat een drukker kan bevredigen.

  – VCA-schoonmaak-middelen zorgen voor het behouden van uw gezondheid

  – eventueel kan zelfs een ouderwets natron-bad (gootsteenontstopper of loog ! denk om de veiligheidsbril, en plastic handschoenen!) uw letter helemaal schoon en vetvrij maken.

  – van Son in Hilversum levert boekdrukinkten,

  – maar als u eens rond kijkt in uw omgeving, dan zijn er zeker heel wat drukkerijen en drukkerijtjes, die u aan een verdwaald of verweesd blik inkt met boekdrukinkt kunnen helpen. Vaak ook nog wel aan ander materiaal ook.

  Ondertussen… het stoort me een beetje, dat er op deze site nog altijd niet een lijstje staat met leveranciers van grafische materialen en benodigdheden, Hielang moeten we daar nog op wachten ?

  veel succes in het nieuwe jaar

  Beantwoorden
 7. Is de inkt misschien een bestemd voor het drukken van linoleumsnedes? En, op wat voor pers druk je? Is het een degelpers, draait de inktplaat etc. Geef iets meer informatie en/of foto’s dat zou hier handig kunnen zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie