Techniek

Frank
frank@yuka.nl

21 juni 2014

Advies in keuze pers

Ik ben Frank en ik ben van beroep webdesigner. Tevens ontwerp ik met enige regelmaat drukwerk. Nu heb ik het idee om naast al het digitale werk wat ik doe ook te beginnen met drukwerk. Lekker weg van het scherm en leuk om weer iets nieuws te leren!

Ik heb veel informatie op internet kunnen vinden en ben erg enthousiast geworden. Echter vind ik het moeilijk om met mijn beperkte kennis een juist keuze te maken voor een machine waar ik mee kan starten.

Ik zoek een machine waar ik de druktechniek mee kan leren en waarmee ik kaarten etc kan drukken. Het liefst ook blindrukken (noem je dat zo?). Mijn budget is max 1000 euro.

Ik lees veel over de Adana 8×5. Is dit een goede keuze? En waar moet ik op letten als ik deze wil kopen. Ik lees e.e.a. over ‘Hollandse’ hoogte? Heeft dit te maken met de hoogte van de letters die je kan gebruiken?

Een hoop vragen en waarschijnlijk volgen er vast nog meer maar ik hoop dat iemand mij wat weg wijs kan maken!

Groeten, Frank

12 gedachten over “Advies in keuze pers”

 1. Beste Frank,

  Leren van een beroepsdrukker is natuurlijk ideaal, maar ook uit boeken kan je veel opsteken. Ralph W. Polk’s “The Practice of Printing” is zo’n boek wat onmisbare basiskennis bevat en makkelijk op het internet te vinden is. Graag wil ik er Kees in bijtreden de Adana als “speelgoed” te bestempelen; als je mooi drukwerk wil maken ben je beter af met een oudere hand- of trapdegel. Enkele dagen geleden heb ik zelf nog op de site zo’n degel aangeboden en voorlopig staat hij nog te koop. Deze pers is compleet met goede rollen, zodat je meteen aan de slag kan. Ook wil ik je desgewenst wel een stoomcursus “drukken met de degelpers” van enkele uurtjes geven mocht je daarvoor interesse hebben. Mijn ateliertje is gesitueerd in Rilland, Zeeland.

  Vriendelijke groet,

  Sem Mertens
  Margedrukkerij De Kobold

  Beantwoorden
  • Hoi Sem,

   bedankt voor je reactie. Ik ga kijken of ik het boek van Ralph W. Plok kan vinden. Wat ik niet kan vinden is jouw advertentie? Kan je aangeven waar ik die kan vinden?

   Groeten en alvast bedankt!

   Frank

 2. Beste Frank,

  Ik weet niet waar je woont, maar als ik jou was zou ik eerst bij een van de grafische centra een beginnerscursus volgen. Dan worden de dingen die je nu op internet hebt gelezen een stuk concreter en kun je je ook beter een voorstelling maken van wat je uiteindelijk wilt. Zo’n Adana is aardig speelgoed, maar om serieus te drukken niet voldoende.
  Zelf woon ik in de Achterhoek, maar als dat voor jou “bereisbaar” is mag je altijd een keer langskomen om eens te kijken.

  Met vriendelijke groet,

  Kees Thomassen

  Beantwoorden
  • Hoi Kees,

   Bedankt voor het aanbod. Dat is zeker een optie, ik woon zelf in Arnhem. Een Adana is dat niet een apparaat om op een leuke manier te beginnen met drukken?

   Groeten, Frank

 3. Beste Frank,

  Ik wil mijn hand degel machine te koop zetten, voornamelijk door gebrek aan tijd. Misschien is het iets voor jou? Ik heb m 4 jaar geleden via via gekregen en volledig laten opknappen, incl nwe rollers enz. Mooie kaarten mee gemaakt (via Illustrator of InDesign polymeerplaten maken en die gebruik ik dan om te drukken). Ik heb/had absoluut geen kennis, dus de machine is niet ingewikkeld ;-). Tevens heb ik een zetraam, wit, en nog zo’n 15 blikken Van Son inkt… Kortom, je kunt direct aan de slag. Stuur me maar een mailtje bij vragen of interesse.

  Hartelijke groet,
  Marloes

  Beantwoorden
 4. ik kan je er alles over vertellen maar het beste is om iedere week 1 dag mee te draaien in een drukkerij die nog hoogdruk machines heeft staan, Liefst een drukker die dan zo’n beetje 65-75 jaar is die je les gaat geven, want al die kennis is snel weg.

  Beantwoorden

Plaats een reactie