Techniek

Tom
tomasallsop@gmail.com

12 november 2024

Analoge half tone rasters creeëren

Ik vroeg mij af of iemand nog bezig is of mij kan helpen op mijn zoektocht binnen half tone rasters voor het digitale tijdperk.
Het is erg moeilijk om daar iets over te vinden online en geen van mijn docenten weten hoe het vroeger gedaan werd.
Heb gevonden dat er een reprocamera gebruikt werd en zeker wat rasters op film (of glasplaat) werden gebruikt met meerdere berlichtingen om zo een raster te maken van een bestaand beeld. Verder dan dat kwam ik niet.

Is de techniek nog levend? of is het mogelijk om het na te bootsen met wat modernere technieken? Ben erg benieuwd naar nieuwe informatie over dit onderwerp.

8 gedachten over “Analoge half tone rasters creeëren”

  1. Wat je nodig hebt is het boek Reproductie-fotografie – Algrafische serie, deel 3, uitgeverij GOC/Gaade.
    Hierin worden alle rastertechnieken inclusief de oudere met glasrasters uitvoerig beschreven

    Beantwoorden
  2. Kleine aanvulling op het bericht van Henk. Je gebruikte verschillende type raster om “gerasterde”afbeeldingen te creëren. Dat had te maken met de rasterfijnheid, bijvoorbeeld raster 45 of 50 werd gebruikt bij krantendruk. En raster 70 of meer voor film.
    Ieder medium had zo zijn eigen technische beperkingen. Ikzelf heb o.a. veel met copyproof gewerkt. Dat was papier (kunststof) welke je belichte (met een camera) op een negatief papier. Die werd dan weer door een ontwikkelbad gehaald werd samen met een positief papier (soort van transfersysteem) en dan had je een gerasterde print. Die plaktje in een werktekening en dat geheel (samen met teksten en tekeningen) ging dan onder de technische camera en werd een film. Die uiteindelijk op een plaat belicht werd. Zoiets ging dat destijds (nog niet eens zo lang geleden).
    Groet Pim

    Beantwoorden
  3. Daarvoor werd een reprocamera gebruikt. Op het modelbord legde je de foto neer en boven op de camera eerst een rastervel en daarop het lichtgevoelige filmmateriaal. Daarna belichten. Het licht ging dan eerst door de puntjes van het rastervel en dan kwam de afbeelding gerasterd op het fotografische materiaal.

    Beantwoorden
  4. Ha Tom, interessant onderzoek. Als stagiaire heb ik ooit tijdens een stage bij een drukkerij van een poppodium films gemaakt via een reprocamera. Beeld printen in negatief op A4 en vergroten via de reprocamera naar fotogevoelige film. Deze ontwikkel – spoelen – fixeren met fotografie chemicaliën. Rasters maakten we toen in Photoshop. Ik weet dus niet hoe ze dat voor de opkomst van de computer deden. Veel drukkerijen maakten gebruik van repros (soort Copyshops). Gok dat het een analoog proces is met strooirasters. mocht je meer te weten kom dan hoor ik het graag.

    Beantwoorden

Plaats een reactie