Techniek

Loes van der Meer
loesvandermeer@gmail.com

22 juli 2023

Arteina pers, ervaringen?

Is er iemand bekend met de Arteina persen?

Al een aantal keer in de nieuwsbrief een stukje over dit Spaanse bedrijf gelezen. Dat heeft me er toe gebracht om contact met hen te zoeken.
Hun proefpers lijkt me heel geschikt voor boekdruk en lino’s.
Echter vind ik het toch spannend om een pers uit Spanje te laten overkomen zonder hem ooit in het echt te hebben gezien.

Zou de 25 mm vaste hoogte nog problemen kunnen opleveren voor de HH en wat dikker papier?

Ik hoor heel graag als iemand me kan overtuigen of juist kan afraden om een Arteina pers te kopen!

7 gedachten over “Arteina pers, ervaringen?”

 1. Loes, ik werk al jaren met Korrex persen, zo’n 30 jaar met de Hannover en nu 4 jaar met de Stuttgart, echte professionele machines met de mogelijkheden die je nodig hebt om technisch goed drukwerk te maken. Ik heb jarenlang gewerkt als zetter/drukker in drukkerijen en later in de vormgeving gestapt. Mijn advies is dus: nooit en nooit je Stuttgart wegdoen voor een linopersje! Je mag mij benaderen als je wilt . . .

  Beantwoorden
 2. Loes, ik ben de auteur van de artikelen over Arteina en heb enkele jaren geleden in Spanje hun eerste twee proefpersen voor boekdruk kunnen testen. De persen waren van een zeer goede kwaliteit, maar ontbraken de rubberen bekleding van de cilinder. Ik sta sindsdien met de Joan Rodriguez in contact. Het is een familie bedrijf dat al een zeer goede reputatie heeft opgebouwd met de fabricage van etspersen, handrollen, droogrekken en andere materialen. Wat mij bevalt is dat alles zeer zorgvuldig is gebouwd en afgewerkt. Erwin – die hier boven reageert – heeft een alternatief gekocht voor de ‘baren’, waarmee je handmatig lino- en houtsnedes kunt afdrukken. Zoals hij zegt, is dat echter geen alternatief voor een pers.
  Ik weet dat je een Korrex Stuttgart hebt en vraag mij af of je de Arteina pers wilt aanschaffen als alternatief of er bij wilt hebben. Het voordeel van de Korrex is dat er een veel grotere cilinder op zit en dat het papier tegen de cilinder over de drukvorm gaat, waardoor er een betere afwikkeling is.
  Wil je hier verder over praten, dan hoor ik het wel…

  Beantwoorden
  • Sinds mijn eerste contact, heeft de familie Rodriguez de pers aangepast en van een rubberen cilinder bekleding voorzien.

 3. Dag Loes,
  Volgens mij hebben ze ook van die persjes die je zelf in hoogte kunt verstellen.
  Geen idee van het prijs verschil maar ik zou voor de laatste gaan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie