Techniek

Dajo
hello@dajo.be

1 april 2019

Beste methode om papier te ‘duplexen’?

Ik zou graag o.a. visitekaartjes maken met verschillende kleuren papier.
Nu ken ik de term ‘duplexing’ waarbij 2 vellen papier aan elkaar gelijmd worden.
Maar wat is nu de beste manier om dit te doen?
Kan dit manueel en welke soort lijm gebruik je het best hiervoor?
Of zijn er ook (kleine) machines die dit kunnen want dit lijkt me wel arbeidsintensief.

Alvast bedankt voor alle nuttige tips!

11 gedachten over “Beste methode om papier te ‘duplexen’?”

 1. kijk eens op http://www.caslon.co.uk naar de maxit machines.
  Ik heb er hier een staan met een doorvoer breedte van 60 cm. en welke met hotmelt werkt.
  Het is mogelijk om hierop een test te doen als ik je materiaal hier heb.
  Deze machines geven een gelijkmatige verdeling van de lijm en hierdoor kun je een vlakke verlijming krijgen

  Beantwoorden
 2. Lauris, spuitlijm is een oplosing, maar niet zo milieu vriendelijk. Bovendien komt het na enige tijd toch weer los. Dit probleem heb je niet met het gebruik van boekbinderslijm.

  Dajo, wanneer je verlijmt na het bedrukken, dan moet je wel heel goed en zuiver alles op elkaar kunnen plakken, anders heb je geen register meer. Bovendien loop je het risico dat, wanneer je alles geplakt hebt, het daarna onder gewicht of in de pers zet, het ‘blinddruk’ gedeelte er weer uit geperst wordt. Oplossing, eerst de zijde met de tekst drukken, dan pas de zijde met de blinddruk doen.

  Beantwoorden
 3. Sometimes it is easier to glue with some spray glue (contact glue). It doesn’t makes paper wet like PVA does and You can work with result basically almost immediately after gluing.

  Beantwoorden
 4. Dank je voor de uitgebreide uitleg Thomas. En ook de anderen voor de links en tips.

  Om nog even verder te gaan op het thema ‘wanneer te duplexen’.
  Ik vermoed dat ik zowel voor als na het drukken dit zou willen toepassen.
  Bijvoorbeeld in het geval van een blinddruk op de ene zijde en text op de andere zijde dan is het duplexen eerder een ‘afwerking’ na het drukken.

  Beantwoorden
 5. Dag Hanneke,

  Dit kan een alternatief zijn: Cartoline Bicolore Paper. Deze A3 vellen hebben aan elke zijde een andere kleur. OK, minder keuzes in kleur, maar geen gedoe met lijmen, drogen en persen.

  Beantwoorden
 6. Ha Hanneke, ik doe het ‘duplexen’ vóór het drukken. Voor een klant druk ik nu al enkele jaren visitekaartjes op een ‘geduplexed’ papier wat bestaat uit 270 g mat zwart, wat ik met 230 g wit verlijm. Na het verlijmen snij ik alle vellen schoon, voordat ik het bedruk. Ooit ben ik begonnen met Colorplan, maar ben na twee jaar overgestapt naar ‘eigen fabrikaat’, wat me in staat stelt om snel en adequaat te kunnen reageren.

  Beantwoorden
  • Dag Thomas, zou ik je mailadres mogen? Ik wil namelijk graag op deze manier visitekaartjes laten drukken.

 7. Het ‘duplexen’ van papier is minder werk en gedoe dan dat velen denken. Het voordeel van het zelf doen is dat je niet aan lange levertijden en minimum afname vastzit. Ik heb zelf erg goede resultaten met Fedrigoni papieren. Ik ga als volgt te werk: vellen van 72 x 102 cm snijden naar 36 x 25,5 cm. Een verfbakje en een schuimroller (radiator roller) bij de Hema kopen. PVA lijm verdunnen en het bakje hiermee vullen. Één vel inrollen, tweed vel er netjes opplakken, aanrollen met een vel krantenpapier erover en opzij leggen onder een gewicht. Wanneer alle vellen verlijmd zijn, stapelen met een schoon vel krantenpapier ertussen en met gewicht (of onder de pers) erop en tussen twee plankjes laten drogen. Meestal geef ik het 48–72 uur. Gewicht eraf halen en klaar…

  Beantwoorden

Plaats een reactie