Techniek

Marloes
duffy@zeelandnet.nl

1 september 2016

Diepere preeg verkrijgen met trapdegelpers

Ik ben in het bezit van een trapdegelpers.

Op dit moment ben ik me aan het concentreren op de diepte van de moet. Het lukt me niet deze mooi scherp en heel diep in het papier te krijgen.

Ik maak gebruik van polymeerplaten.

Wie kan mij wat adviezen geven?

8 gedachten over “Diepere preeg verkrijgen met trapdegelpers”

 1. Met polymeer kan je PA EN MAtrijs maken. Dat werd vroeger voor mij gedaan door Van Dok in Zaandam. Dit bedrijf bestaat niet meer. Door verhuizingsdrukte heb ik voorlopig geen tijd om dit verder uit te zoeken. Misschien over een half jaar wel laat het maar weten. MVG Luuk de Jong

  Beantwoorden
 2. bij uw matrijs van polymeer kan je een patrijs maken met behulp van “prägoplast” te verkrijgen bij Delbo. ( Prägoplast is een zachte zelfklevende folie die je op de legger moet kleven, daarna druk meerderen tot je een mooie patrijs bekomt)

  Zie in de lijst leveranciers onderstaand adres:

  http://www.delbo.be/ wel doorklikken naar de oude website van de firma.

  Beantwoorden
 3. Je hebt polymeerplaten met verschillende reliëfdieptes. Wij gebruiken vaak 0.65mm maar er bestaat bijvoorbeeld ook 1.45mm

  Dan heb je inderdaad alleen nog maar de moet. Voor een scherpe preeg heb je ook een goede contravorm nodig. En bovenstaande uitleg is een heel mooie tip daarvoor!

  Beantwoorden
 4. Even een korte reactie…normaal gebruikt men bij pregen een matrijs en een patrijs.

  Vroeger van metaal tegenwoordig ook in extreem hard kunststof verkrijgbaar.

  Hiermee kun je dan ook oplages maken.

  Voor de “amateur”drukker/liefhebber; voor kleinere oplaagjes kun je een “papje maken van alabastine gemengd met houtlijm(dikte ong.als kwark mengen, half om half).

  Als je stand goed is!! smeer je een laagje op de legger, hieroverheen een stuk plastic folie doen, nu l a n g z a a m op druk brengen (gaat met trapdegel heel handig!) en even laten staan op spanning, daarna voorzichtig terugdraaien en e.e.a goed laten drogen. Nu heb je je eigen patrijsje gemaakt!

  Folie verwijderen, eventueel nog even aftalken, et voila je kan gaan pregen. Bedenk wel dat een polymeerplaatje erg zacht is, en je opdraagrollen had je er al uit natuurlijk…

  Hopenlijk is mijn korte uitleg voldoende duidelijk…??

  succes gewenst door Ferd. een oudere drukker

  Beantwoorden

Plaats een reactie