Techniek

Lies Prins
lies_prins@hotmail.com

26 juli 2020

Drogen rubberbase inkt

Op aanraden van een van de drukkers heb ik zwarte en witte rubberbase inkt aangeschaft. Het duurt wel een week voor deze inkt opdroogt en dan kleeft hij nog. De truc met talkpoeder ken ik. Is er nog een andere manier om deze inkt sneller te laten drogen?

6 gedachten over “Drogen rubberbase inkt”

 1. Rubberbase is gemaakt om in het papier te trekken. Kan dit niet, bijvoorbeeld door de lijming of een andere samenstelling van het papier dan droogt de inkt niet. Ook niet bij gebruik in dikke lagen over elkaar. Wit droogt door zijn dekking nooit. Oplossing is eenvoudig, eerst mengen met droging zoals door anderen al omschreven. Eenmaal gedrukt werk zonder droging? Het hangt dus van het papier en de inktlaag af, maar een echte remedie is er niet. Uitleggen, zon er op, strooien met transparante poeder, zout zelfs, ik hoorde het allemaal maar het werkt niet. Overigens raad ik Quickson wit aan, Rubberbase wordt stopverf in de pot.

  Beantwoorden
 2. Beste Lies,

  Drukt u in boekdruk of offset? In offset heb ik nimmer problemen gehad met Van Son Rubberbase inkten. In boekdruk overigens ook niet. In boedruk is de droogtijd afhankelijk van de papiersoort, zo heeft natuurkarton een langere droogtijd dan bijvoorbeeld offsetpapier. Drukt u niet te vet?
  Wanneer u toch droging gaat toevoegen, aub niet teveel anders droogt het nog slechter. 3% droging vind ik al een stevige toevoeging.
  Sterkte er mee. Peter ter Voort.

  Beantwoorden
 3. Persoonlijk werkte ik steeds op deze manier:
  Kobaltdryer aan inkt toevoegen (max 3%!) en indien mogelijk de vellen openleggen zodat inktlaag in aanraking komt met lucht.
  Kan dit niet dan vellen in kleine stapels leggen en regelmatig losbladeren….
  Succes!

  Beantwoorden

Plaats een reactie