Techniek

E Verkoelen
elisaverkoelen@gmail.com
0639366081

28 november 2022

Drukpers roest op wals

Ik heb een paar weken terug een pers gekocht die er goed uit zag. Nu heb ik hem twee weken ergens op moeten slaan ivm verhuizen en vertoont de wals opeens plekken van roest. Ik ben er best van geschrokken, want er was geen spoortje roest te zien toen ik heb kocht! De pers is al vaak verhuisd bij de vorige eigenaar en er leek niks aan veranderd toen. Nu zijn er roestplekken in de vorm van onze handen, alsof precies die stukken zijn gaan roesten. Hoe kan dit? En is dit iets dat vaker gebeurt bij drukpersen?

9 gedachten over “Drukpers roest op wals”

 1. De pers die ik verkocht is schoon van roest. De bovenwals kreeg een mooi laagje olie, gewoon er op gedrupt en flink met een oude handdoek uitgewreven. De vette lap ging ook over de andere ijzeren delen. De onderwals mag niet vet heb ik geleerd. Zeker niet als die aandrijft. Voor dat er gedrukt gaat worden moet dat vet natuurlijk weg. Peut of terpentine, oude lap, en dan kranten door de pers heen. Keukenpapier moet wit blijven bij wrijven over de wals. Ik ben overigens absoluut voorstander van autowas op de glanzende wals. Maar dat had ik niet bij de hand. Voeger gebruikte men afgewerkte motor olie opgelost in benzine tegen de roest op gereedschap. Dat stonk. Had ook wel iets lekkers.

  Beantwoorden
 2. Geen paniek. Rustig schuren met watervast schuurpapier onder een vlakke hand. Beetje vochtig maken. Nadien goed drogen met katoenen lap, eventueel een niet te warme föhn. Tot slot een laagje dunne olie aanbrengen en uitwrijven met (poets-)katoen.

  Beantwoorden
 3. Beste Elisa,
  Zo te zien is het gelukkig geen diepe roestplek. Thomas geeft een goede tip.
  Wat ook als preventie werkt is na het ontroesten de walsen inwrijven met turtlewax.
  Lekker veel opsmeren en tien minuten laten drogen, hierna met een zachte katoenen doek uitwrijven en je wals kan er voor een jaar weer tegen.
  Elk jaar herhalen 😉
  Succes

  Beantwoorden
 4. Niet met staalwol aan de slag maar met een groen Scotch Brite spons en WD-40. Goed vochtig houden de spons en zachtjes poetsen tot de roest verdwenen is. Meteen met een goede droge doek droogwrijven en dan als bescherming de cilinder inwrijven met een lap met wat petroleum.

  Beantwoorden
 5. Als een pers wordt schoongemaakt met petroleum, dan blijft er, als het ijzer weer droog is, een heel dun laagje vet op het oppervlak achter. En dat geeft een bescherming tegen roest.

  Beantwoorden

Plaats een reactie