Techniek

Coen
cfransen@zeelandnet.nl

9 februari 2016

Etching inkt droogt niet

14549564846251015836154

Ik ben bezig met een klusje waarvoor ik dekwit over een eerder gedrukte blauwe ondergrond wou zetten middels linoleum.

Alles goed en wel maar die witte dekinkt droogt maar niet. Na een paar dagen veeg ik het er met een stukje keukenpapier gewoon weer vanaf. Het komt uit een tube Charbonnel.

Zie ik hier iets over het hoofd. Had ik hier nog bepaalde droging aan toe dienen te voegen? Ik wijk nu maar even uit naar een bus witte spuitlak van de Praxis maar had graag gewild dat het gedrukte resultaat behouden kon worden.

Iemand een idee?

7 gedachten over “Etching inkt droogt niet”

 1. Beste Frank, 5 jaar na dato dank voor de tip! Heb de warme föhn laten blazen, nadat de verf na uren in de zon bij 32 graden nog niet droog was. En dat werkte al snel, gelukkig!

  Beantwoorden
 2. Beste Coen,

  Overdrukken doe ik vaak en zonder problemen,

  oliegedragen inkt kan over watergedragen inkt heen maar andersom niet.

  Als de ondergrond weinig zuigend is, of als er weinig of geen droging in de inkt zit, is het handig om extra droging toe te voegen:

  Vroeger gebruikte ik ook magnesiumcarbonaat, maar makkelijker en sterker werkt Cobalt Drier, van Graphic Chemical & Ink Co (een beetje dikke olieachtige substantie).

  Uitsparen of overdrukken heeft in sommige gevallen een verschillend effect, wat betreft kleur (bij transparante inkt) en wat betreft glans, dit laatste hangt ervan af hoe dik je drukt, maar inkt op inkt (oliegedragen) geeft extra glans.

  Succes en veel plezier ermee!

  Beantwoorden
 3. Bedankt voor de snelle reacties allemaal, het is inderdaad een volvlak blauw met offset inkt van Hedeilberg. Het papier is niet echt een soort papier te noemen eerlijk gezegd. Het voelt als een wat dikker papier (250 grams ofzo) maar is een kunststof soort welke ik van een drukker heb gekregen. Erg leuk spul. ik zal nog eens naar de naam vragen.

  Ik had wel wat drogingsproblemen verwacht maar na enkele dagen zou je toch zeggen dat het in ieder geval wat taaier geworden zou moeten worden. Ik heb op een gegeven moment alles opgehangen in de huiskamer en de houtkachel alles op laten stoken naar een graad of 32. Zelfs de kat liep ervan weg. Hierna nog geen resultaat.

  Ik heb ieder velletje gepakt een paar stukjes keukenpapier en heb alles er letterlijk afgeveegd. Je zou het niet geloven als je het zou zien.

  Blockprint inkt is op waterbasis dus dat gaat helemaal al niet drogen op die offset inkt. De tijd begon echter te dringen en heb zodoende een mal gesneden en een blik witte spuitverf gehaald. Dan maar kwaadschiks zullen we maar denken.

  Dus beste Thomas, Frank en Wim hartelijk dank voor alle reacties, ik denk dat ik de volgende keer beter kan uitsparen in plaats van overdrukken. Ik dacht tijd te winnen echter is dit achteraf niet het geval geweest.

  Beantwoorden
 4. Magnesium carbonaat kan vermengd worden met olie gedragen inkten, het dikt de inkt wel in.

  Het is een poeder die geen invloed heeft op de kleurintensiteit en kan gebruikt worden als droogversneller. Het is beter om offset inkten of litho inkten te gebruiken als je olie gedragen inkt wil gebruiken bij hoogdruk.

  Beantwoorden
 5. Beste Coen,

  De eerder gedrukte blauwe ondergrond sluit het daarna gedrukte vlak dekwit af van de papieren ondergond. Hierdoor kan er te weinig zuurstof doordringen en dat vertraagt het drogingsproces.

  Of heb je nat in nat gedrukt?

  Extra droging toevoegen is zeker een goede optie. Dat doen wij altijd bij droge vlakken of kunststof.

  Je kunt ook het drukwerk flink verwarmen waardoor het drogingsproces versnelt. In een goed warm gestookte kamer leggen, of op de verwarming zelf.

  Soms gebruik ik een elektrisch kacheltje met blower. Het papier gaat dan wel wat krom trekken maar het droogt als een tierelier.

  Succes!

  Beantwoorden
 6. Bij dit soort vragen, zou iets meer informatie en enkele foto’s handiger zijn. Met wat voor inkt is het blauw gedrukt, is dat een volvlak? Indien dat het geval is, dan is er een goede kans dat de witte inkt niet kan drogen, aangezien het niet kan wegslaan in het papier.

  Beantwoorden

Plaats een reactie