Techniek

Doris
dorisbartels@hotmail.com
0610626428

23 december 2021

Etspers

Mijn man heeft deze etspers voor een prikkie op de kop getikt. Hij denkt erover hem op zijn school (basisschool) te gaan gebruiken maar in de tussentijd mag hij op mijn kamer staan. Er zitten twee dozen vol met spullen bij, allemaal geheimzinnige busjes en potjes en naalden etc.

Ik zelf zit in het eerste jaar van Academie Arendonk dus heb nog geen idee hoe dit werkt, maar verheug me er wel op als het tegen die tijd zo ver is om er ook mee aan de slag te gaan.

Wat is er allemaal mogelijk met deze pers (behalve het drukken van etsen uiteraard). Is het ook voor andere dingen bruikbaar? Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het voor een basisschool te arbeidsintensief is aangezien de lessen meestal maar drie kwartier duren.

En moet ik die rol roestvrij maken? Ik begreep dat het vilt eronder vervangen moet worden, heeft iemand enig idee waar ik dat kan kopen, en nog meer tips zijn uiteraard van harte welkom.

11 gedachten over “Etspers”

  1. als je op de kunstacademie in Arendonk bent moet je eens op de grafiek afdeling wat advies inwinnen bij de leraren bv Chris van der Veken. ik denk dat het merk een Abig is. ik zou persoonlijk nog een dunne metalen plaat op de houten plaat bevestigen.

    Beantwoorden
  2. Wat een fijn persje!
    Linoleum sneden drukken?
    Maak twee stroken even dik als het linoleum of van linoleum.
    Leg die links en rechts op de drukplaat als rails.
    Plak ze vast met breed plakband, vier stukjes aan de uiteinden, dan bewegen ze niet. Stel de druk laag in. Ik druk graag zonder vilt, maar daarmee kan je experimenteren. Als je met vilt drukt moet de rails ook verhoogd worden. Papier, vilt, wat je ook drukt moet tussen de rails passen. Succes!

    Beantwoorden
  3. Je kunt er ook prima collagrafische platen mee afdrukken. In principe met een onderplaat van karton kun je een printplaat opbouwen door er allerlei materialen op te lijmen. Golf karton , stof, allerlei soorten tape, touw. Je kunt het zo gek niet bedenken.
    Heel laagdrepelig en toegankelijk en dus zeer geschikt voor op school.
    Op internet zijn heel veel video’s te vinden die laten zien wat er allemaal kan.
    Je kunt dan kiezen voor hoogdruk afdrukken (wat eenvoudiger) of diepdruk afdrukken (dan moet je de plaat afslaan).
    Kortom legio goed uitvoerbare mogelijkheden.

    Beantwoorden
  4. Wat een fijne tips, dankjewel! En dat die rol wat roestig is is geen probleem? Ik ben erg benieuwd naar je programma, we hebben hier beiden geen ervaring mee. Ik weet niet of de lessen in stukjes aanbieden haalbaar is voor mij. Man hij heeft heel veel klassen allemaal in basisschool leeftijd en het is ondoenlijk om de werkjes allemaal te bewaren voor een vervolg.

    Beantwoorden
    • Lessen in stukjes bedoel ik mee dat je het hele programma in stukken van 45 minuten knipt. Ik gaf complete workshops aan groep 1 t/m 8, start half 9 en dan klaar rond half twaalf., al die onderdelen zijn onder te delen in stukken van 45 minuten. Je kunt dan bv elke week in een groep een deelles verzorgen, tot het programma klaar is na vier of zes weken. Je kunt het sober en simpel houden, met monoprints, of wat uitgebreider met etsen.
      Ik heb de BIK opleiding gedaan en daar leer je projecten/workshops uit te voeren binnen het PO.
      De roestige rol zou ik schoonmaken, eventueel met een koperbrush, een soort staalborstel met haren van koper of messing.

  5. Vilt hoeft zo te zien niet vervangen te worden, wel in een warm sopje met groene zeep leggen, 10 minuten, liefst in een bad en dan goed uitspoelen en op een droogrek laten drogen. Vilt zal veel soepeler voelen.
    Pers: alle bewegende delen goed invetten zodat ie soepel draait. De walsen, onder en boven met een schuursponsje en turtlewax goed schoonmaken en alle oppervlakkige roest verwijderen. Na schoonmaken de walsen nogmaals met turlewax inwrijven en na droging met katoenen doek uitwrijven. Zo zijn de rollen tegen vocht beschermd.
    Kun je foto’s plaatsen van de losse materialen? Dan kunnen we zien wat het is.

    Beantwoorden
    • Zelf heb ik veel workshops etsen gegeven op PO. Je kunt de lessen in stukjes aanbieden, en kunt zelf ook veel voorbereiden en bij uitvoering kun je hulpouders vragen, die vinden dit vaak erg leuk.

      Ik heb geen idee of jullie ervaring hebben met etsen, etsplaatjes prepareren, kopersulphaat etc. Op verzoek stuur ik een programma, waarin stap voor stap uitleg staat over de voorbereiding, ll aan het werk, afdrukken etc.

Plaats een reactie