Techniek Gieten in zand & de site Metaltype

Techniek

John Cornelisse, Enkidu Pers en Lettergieterij
enkidu1947@gmail.com

3 juni 2018

Gieten in zand & de site Metaltype

Letter kan ook in zand worden gegoten… vooral grote corpsen.

Zie: www.metaltype.co.uk/forum/index.php/topic,4241.0/topicseen.html

Het is ook op www.youtube.com te zien:

Voor allen die in loodletter en meer geïnteresseerd zijn zou ik de site www.metaltype.co.uk/wpress/ willen aanbevelen. daar is heel wat wetenwaardigs te vinden, allerlei discussies bijvoorbeeld, maar ook handleidingen en info over de geschiedenis van het drukkersvak.

4 reacties op “Gieten in zand & de site Metaltype”

  1. Bedankt John, voor deze link. Twee jaar geleden heb ik iets soortgelijks gezien in het Early Printing Museum in Cheongju in Zuid Korea. Daar gieten ze de letters in brons en zijn de matrijzen uit bamboe gesneden.

  2. Enschede & Zonen in Haarlem heeft ook eens een boekje gemaakt, met letter die zij zelf in zand hadden gegoten. Ook kleinere corpsen kunnen met deze techniek worden gemaakt. Het lijkt me wel veel werk.

  3. Enkele jaren geleden heb ik een rondleiding gehad op de DRU, in Ulft, waar kachels en keukenmateriaal, fornuizen (Atag) werden gemaakt. Er werden daar ook ijzeren lantaarnpalen en fijn hekwerk gegoten.

    Daar hadden ze mallen voor van heel fijn zwart zand.

    Volgens mij ook geschikt om letters in te gieten.

Een reactie plaatsen

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten die op de site verschijnen per mail ontvangen? Schrijf u dan in door hieronder uw ­adres op te geven.

U ontvangt één keer per dag rond 12:00 uur een mail met alle berichten die op de site zijn geplaatst.
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de verzending van deze berichten, en nooit ter beschikking gesteld aan derden. U kunt op elk gewenst moment de verzending van berichten stopzetten, waarna we uw e-mailadres uit ons systeem verwijderen.
Na het invullen van uw e-mailadres ontvangt u een e-mail met een link waarmee u uw inschrijving kunt bevestigen.