Techniek

Thomas Gravemaker
tomscot@kpnmail.nl

19 februari 2019

Heidelberger Degelautomaat

Onlangs kwam er een vraag van Raymond Six uit Nieuwkerke-Heuvelland (België) aangaande de Heidelberg degelpersen. Raymond verbaasde zich erover dat er een pers uit 1922 werd aangeboden op de website. Werden er toen al Heidelberg degelautomaten gebouwd?

Met wat speurwerk in Friedrich Bauer’s Handbuch für Buchdrucker, uitgegeven in Frankfurt am Main in 1933 kwamen we erachter dat de Schnellpressenfabrik A.G. uit Heidelberg al in 1914 het eerste model presenteerde op de Internationale Ausstellung für Buchgewerbe und Graphik in Leipzig. Snel werd de pers in de grafische industrie de ‘Heidelberg’ genoemd.
De pers werd van het begin af aan verbeterd en spoedig waren er twee modellen leverbaar, De ‘Super-Heidelberger’, met een drukformaat van 26 × 36 cm en de ‘Große-Heidelberger’ met een drukformaat van 34 × 46 cm.
Bij de verschijning van het Handbuch in 1933, waren er maar liefst 16.000 persen naar 54 landen verkocht!

De twee foto’s zijn afkomstig uit het Handbuch en werden – natuurlijk – op een Heidelberg degelautomaat gedrukt.

3 gedachten over “Heidelberger Degelautomaat”

  1. Heidelberg eigenaren! Wie heeft de oudste? Ik ben benieuwd… De pers in Etten-Leur, die onlangs werd aangeboden is van 1927 en niet 1922 zoals ik mijn stukje meldde. Met op het schild nog de letters SH, voor Schnellpressenfabrik Heidelberg en niet het logo dat later ingevoerd is.

    Beantwoorden

Plaats een reactie