Techniek

Okki Poortvliet
okkifilms@gmail.com

7 augustus 2021

Help, zonder veren

Afgelopen juni ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie en heb ik van vrienden een drukpers gekregen. Op de kunstacademie werkte ik altijd met een pers met veren. De pers die ik nu heb heeft geen veren, waardoor ik de bovenste cilinder niet omhoog krijg. Ik hen nu geen idee hoe ik de druk kan verdelen en heb ook het idee dat er misschien een onderdeel mist… Zelf werk ik met monotype, linosnede en houtsnede. Hier zou ik de pers dus graag voor willen gebruiken.

Mocht je de gouden tip hebben, dan stuur ik je graag een printje gemaakt met de pers op!

Alvast bedankt!

4 gedachten over “Help, zonder veren”

 1. Dit is een Veenendaalpers, in slechte conditie voor wat de rollen betreft.
  Er zijn geen veren nodig , als je de spindels, links en rechts bovenop de pers, aandraait, verhoog je de druk.
  Ik mis de staken, die in de gaten met schroefdraad gedraaid kunnen worden, aan de zijkant van de pers.
  Ook de drukplaat ontbreekt, die tussen de twee roestige walsen door kan lopen.
  Als je op de drukplaat twee stroken mdf of hardboard aan de buitenkant legt – even hoog als de drukvorm- van ongeveer 60 cm lang en 2 cm breed met bij elk uiteinde een afgeschuind stuk van 5 cm, kan de bovenrol iets omhoog, heel goed voor hoogdruk.

  Beantwoorden
  • Beste Tim,

   Bedankt voor je reactie! Fijn dat ik een naam bij de pers heb. De staken heb ik erbij gekregen maar had ik er op het moment van de foto nog niet ingedraaid. Ik heb inmiddels ook al onderzoek gedaan naar een geschikte drukplaat, die bestel ik binnenkort. Met de roest ga ik bezig…

 2. Dag Okki,
  Je hebt geen veren nodig. Als je kijkt op de welkom-pagina van mijn site http://cees-elzinga.nl, kun je op de foto zien hoe het kan:
  Ik maak houtsnedes in triplex van 4 mm. Als de plaat klaar is lijm ik die op een mdf-plaat tegen het kromtrekken. Ik gebruik 2 mm dik zeefdruk-karton voor het deksel van het register. Op de onderplaat van de pers heb ik aan weerszijden 2 stroken geplaakt van (mdf+triplex+zeefdrukkarton). De bovenste rol van de pers ligt vrij en wordt opgetild door de (mdf+beeldplaat+register). De druk is nu minimaal het gewicht van de bovenrol en die kan ik nog iets groter maken door wat vellen papier tussen het afdrukpapier en het deksel van het register te leggen. De drukspindels voor de drukrol gebruik ik nooit. Werkt prima, je mag een keer komen kijken. Veel succes

  Beantwoorden
  • Beste Cees,

   Bedankt voor je reactie! Dit is erg behulpzaam. Ik ga eens kijken hoe ik dit zelf kan uitvogelen. Als ik eens in de buurt ben lijkt het me leuk om langs te komen.

   Nogmaals bedankt,

Plaats een reactie