Techniek

Marieke van de Pol
info@papierenzaken.nl
06 54355063

7 april 2021

Hoe kan ik een cliché verwijderen die met “heat-seal fixing tape” is vastgezet?

Bij mijn nieuwe Prägnant kocht ik een houder, waar ik een cliché op heb gelijmd met deze tape:

www.schmedt24.de/en/products-a-z/adhesive-tapes/282/heat-seal-fixing-tape-for-blocking-dies

Het werkte fantastisch, maar nu krijg ik met geen mogelijkheid de cliché er weer af!
Tenminste, zonder geweld te gebruiken, en dat stel ik het liefst nog even uit…

Heb gemaild met Schmedt, waar ik zowel Prägnant als tape heb gekocht, maar ik hoor niets van ze.

Heeft iemand een tip hoe de lijm op te lossen, of is er een andere manier om de cliché te verwijderen?

13 gedachten over “Hoe kan ik een cliché verwijderen die met “heat-seal fixing tape” is vastgezet?”

 1. En dan nu de echte oplossing….
  Gewoon geen tape meer gebruiken maar lijm die je kunt kopen bij de Stichting Handboekbinden. Gerard Hartman een handboekbinder heeft in samenwerking met lijmfabrikant Intercol een lijm ontwikkeld die dezelfde eigenschap heeft als de vroeger gebruikte Wiener papp. Een prima vervanger van die vervelend te verwijderen tape. Hij is verdunbaar met water en wordt ook hard bij verwarming. De persletters, stempels en clichés eerst op een 0,5 mm dik kartonnetjes plakken en dat weer op de verwarmingsplaat van je prägnant of foliepers. Na drukken kan de lijm weer makkelijk worden opgelost met water. Heb je geen mogelijkheid op je foliepersje om er letters of clichés op te plakken? Bij de eerder genoemde Stichting zijn aluminium hulpstukken te koop.
  Omdat de lijm door Intercol in grote emmers werd verkocht heeft de Stichting als tussenhandelaar de lijm verdeeld in kleine potjes. Echt aan te raden!
  Heb je nog vragen mail gerust.
  Succes!

  Beantwoorden
  • Dag Wiek,

   Hartelijk dank voor deze tip.
   Waar of hoe kom ik aan de lijm?
   Op de website van de Stichting kan ik er niets daarover vinden.
   Ben in ieder geval erg erin geïnteresseerd.
   Hartelijke groet,

   michael

 2. In elke drukkerij bevond zich wel een stuk gereedschap waarmee cliché’s verwijderd weren van hun voet. Voor genagelde cliché’s op houten voet, maar ook voor geplakte cliché’s op aluminium of loden voet. Ik zet zelf altijd het cliché een tijd op de verwarming of in de oven op lage temperatuur en verwijder dan voorzichtig het cliché. Dit stuk gereedschap is nog steeds te koop:
  https://www.drucken-und-lernen.de/Detailview.92.0.html?&tx_ttproducts_pi1%5BbackPID%5D=162&tx_ttproducts_pi1%5Bproduct%5D=42&cHash=658d98705a7e8e8f37331ed9d23fa144

  Beantwoorden
 3. Lieve mensen, veel dank voor alle reacties!

  Inmiddels is het cliché weer los van het blok, en ook nog eens zonder beschadigingen. (pff wat een opluchting.. 🙂

  De truc die we hebben gebruikt was hitte: het geheel op een elektrisch kookplaatje gelegd, en toen met een heel dun mes (uitschuif-afbreekmes) ertussen gewrikt, en zo het clichéplaatje van het blok losgekregen.

  Ook oplosmiddelen: aceton en thinner, heb ik gehoord, kunnen werken. Heb ik niet geprobeerd, maar je weet maar nooit wie (in de toekomst) met hetzelfde probleem komt te zitten, en dan kan alle informatie handig zijn.

  In ieder geval: volgende keer gebruik ik minder tape!

  Hartelijke groet, Marieke

  Beantwoorden
 4. Zelf gebruik ik die tape ook. Als cliché nog warm is, voorzichtig schroevendraaien tegen de zijkant zetten en met een hamer zachtjes lostikken. Het tape kun je er dan gewoon aftrekken.

  Beantwoorden
 5. Met een pipet een paar druppels thinner rondom je cliche aanbrengen. Even laten inwerken en dan met palemes redelijk makkelijk los te wippen

  Beantwoorden
 6. Op de site van de leverancier staat een pdf met de technische gegevens van de tape. Ik krijg de indruk dat de tape is bedoeld voor permanente verbindingen, en dus niet (en zeker niet makkelijk) verwijderbaar is.

  Zoeken op internet naar “nitrile phenolic tape” levert ook niet direct hoopgevende resultaten op.

  Sterkte!

  Beantwoorden
  • Maar deze lijm is speciaal bedoeld om de hitte van de foliepers te kunnen trotseren… Sterker nog, hij wordt geactiveerd door hitte.

Plaats een reactie