Techniek

Henk Roede
info@museumdrukkerij.nl
0594612200

9 april 2021

Hoe zit het met deze handdegel?

Ons museum heeft een leuke handdegelpers binnen gekregen. Echter zaten er drie houten elementen bij. Waar de ene moest, leek ons wel duidelijk, maar we hebben nog een bakje en een extra plankje. We hebben ze er eerst aangezet als op de foto’s. Maar klopt dit? Want het is ons niet duidelijk wat het precies moet doen. Heeft iemand een soortgelijke pers of er ervaring mee? We horen het graag!

9 gedachten over “Hoe zit het met deze handdegel?”

 1. Goede middag,
  Zulk een degel heb ik in mijn Mobiel Grafisch Museum. Helemaal compleet met de verkoopfolder erbij. Heel optimistisch wordt daar verwezen naar de uitstoot mogelijkheid van het gedrukte vel, want dan kan men 2000 druks per uur maken. Hoe het met de armen van de drukker zit wordt niet genoemd. Links zit het uitstoot mechanisme en rechts moet aan de degel vast het schuine bakje. Het bakje moet meebewegen met de degel, omdat na de druk bij het openen van de degel de uitstoter wordt geactiveerd en het kaartje er uit stoot. Als u het wenst, kan ik de volgende week een filmpje maken van de werking en eventueel een kopie van de folder, om het te completeren.
  Succes! Vriendelijke groet,
  Fons Dijkstra

  Beantwoorden
 2. Ik heb een pers van hetzelfde merk staan, bij mij ontbreken echter de bakjes. Het is een degelpers met automatische uitwerp systeem van de bedrukte vellen.

  Ik heb wat afbeeldingen gevonden van de degelpers met het automatische uitlegsysteem. Op de afbeelding van de Heidsieck trapdegelpers ziet men goed hoe het bakje rechts van de degel geplaatst wordt. Het bedrukte vel wordt, wanneer de pers geopend wordt door een ‘schuiver’ naar rechts in het uitleg bakje geschoven. De onbedrukte vellen liggen voor de degel. De trapdegel is feitelijk het tafel model, gemonteerd op een onderstel en voorzien van een vliegwiel en voetpedaal.

  Beantwoorden

Plaats een reactie