Techniek

Henk Roede
info@museumdrukkerij.nl
0594612200

9 april 2021

Hoe zit het met deze handdegel?

Ons museum heeft een leuke handdegelpers binnen gekregen. Echter zaten er drie houten elementen bij. Waar de ene moest, leek ons wel duidelijk, maar we hebben nog een bakje en een extra plankje. We hebben ze er eerst aangezet als op de foto’s. Maar klopt dit? Want het is ons niet duidelijk wat het precies moet doen. Heeft iemand een soortgelijke pers of er ervaring mee? We horen het graag!

10 gedachten over “Hoe zit het met deze handdegel?”

 1. Beste Henk,

  Ik heb in 2018 mijn aktiviteit als eigenaar van Drukkerij Mucop te Hoogvliet beëindigd.
  Alle apparatuur en machines zijn verkocht aan handelaren in grafische machines.
  Toen ik het bedrijf in 1969 overnam van mijn vader was het een kleine copieëerinrichting met kleinoffset en een Heidsieck degel (als afbeelding op je site) voor klein familiedrukwerk als geboorte-, verlovings-, huwelijkskaarten en bidprentjes.
  Toen het bedrijf groeide verhuisde ik naar een ruimer pand en in 1985 nogmaals naar een ander pand waar ik meerdere machines kon huisvesten en kwam er een HDA degel. In die tijd heb ik de Heidsieck gedemonteerd en thuis in een berging geplaatst met de bedoeling die ooit nog wel eens te verven en opnieuw te monteren. En zo is nu gebeurd.
  Alles is piekfijn in orde en werkt perfect.
  Ik wil hem nu gebruiken voor wat meer kunstzinnig werk als houtgravures (zelf snijwerk verzorgen) en prägewerk.
  Maar wat wil nu het geval. Het insluitraam en de opsluitkooien heb ik waarschijnlijk weggegooid. Nu doe ik dus een beroep op je welwillendheid mij van informatie te willen voorzien hoe en eventueel waar ik deze zaken kan bemachtigen.
  Uitgaande van de mogelijke referenties die in jouw bezit zijn hoop ik op een gunstig antwoord, waarvoor uiteraard mijn hartelijke dank.

  Vriendelijk groetend,
  Koos Müller, Rhoon.
  +31651496279

  Beantwoorden
 2. Goede middag,
  Zulk een degel heb ik in mijn Mobiel Grafisch Museum. Helemaal compleet met de verkoopfolder erbij. Heel optimistisch wordt daar verwezen naar de uitstoot mogelijkheid van het gedrukte vel, want dan kan men 2000 druks per uur maken. Hoe het met de armen van de drukker zit wordt niet genoemd. Links zit het uitstoot mechanisme en rechts moet aan de degel vast het schuine bakje. Het bakje moet meebewegen met de degel, omdat na de druk bij het openen van de degel de uitstoter wordt geactiveerd en het kaartje er uit stoot. Als u het wenst, kan ik de volgende week een filmpje maken van de werking en eventueel een kopie van de folder, om het te completeren.
  Succes! Vriendelijke groet,
  Fons Dijkstra

  Beantwoorden
 3. Ik heb een pers van hetzelfde merk staan, bij mij ontbreken echter de bakjes. Het is een degelpers met automatische uitwerp systeem van de bedrukte vellen.

  Ik heb wat afbeeldingen gevonden van de degelpers met het automatische uitlegsysteem. Op de afbeelding van de Heidsieck trapdegelpers ziet men goed hoe het bakje rechts van de degel geplaatst wordt. Het bedrukte vel wordt, wanneer de pers geopend wordt door een ‘schuiver’ naar rechts in het uitleg bakje geschoven. De onbedrukte vellen liggen voor de degel. De trapdegel is feitelijk het tafel model, gemonteerd op een onderstel en voorzien van een vliegwiel en voetpedaal.

  Beantwoorden

Plaats een reactie